Zombie-villitys saapuu myös DC Comicsille tässä muutaman vuoden vanhassa tarinassa, joka keskittyy Vihreän Lyhdyn ympärille, mutta sisältää myös melkein jokaisen muun DC-universumin supersankarin Teräsmiehestä Suomessa täysin tuntemattomiin nimiin. Kun kuolleet sankarit alkavat nousta haudoistaan, tilanteen pelastamiseen tarvitaan kaikki kynnelle kykenevät tai koko maailmankaikkeus päätyy tuhoon.

Tarina on melkoinen vuoristomäki. Lukijaa pommitetaan jatkuvasti joko toiminnalla, juonella tai tunnedraamalla. Hiljaisia hetkiä kuoleman ja surun käsittelyyn ei juuri ole. Tämän lisäksi tarinan asenne kuolemaan on hyvin yksitahoinen: se on vain ja ainoastaan pahasta. Kaiken lisäksi seassa on tosiaan väkeä vaikka kuinka, mukaan lukien paljon sellaisia sankareita, joista täällä pohjoisessa ei ole koskaan kuultukaan, kun kaikki tai edes tärkeimmät lehdet eivät tänne asti päädy.

Lopputulos on tarina, joka on monin tavoin perinteistä supersankarisarjakuvaa niin hyvässä kuin pahassakin, mutta jossa ei enää paljoa pidätellä ainakaan hahmojen lahtaamisen ja tarinan verisyyden suhteen. Päivät, jolloin nyrkki naamaan ei juuri tehnyt vahinkoa, ovat menneisyyttä. Joidenkin hahmojen tuntemattomuus ei itseäni juuri haitannut muuten kuin siinä mielessä, että heihin oli tietenkin vaikeampi suhtautua tunteella. Sen sijaan kaartin laajuus on aina minulle ongelma, kun seuraan mieluummin tarinaa, jossa on korkeintaan kourallinen hahmoja, joiden juttuun keskittyä.

Vaikka supersankarisarjakuvakin pystyy ja on käsitellyt vakavia aiheita, kuten kuolemaa ja surua, todentunteisesti, sellaiset aiheet kuuluvat enemmän DC:n vakavamman Vertigo-linjan aiheisiin. Perinteisessä supersankarisarjakuvassa keskitytään yhä useimmiten tomintaan ja seikkailuun, eikä juuri pysähdytä miettimään seurauksia tai muita kuin kaikkein suurimpia tunteita.

Kaikesta huolimatta kyseessä on selvästi parempaa nykytuotantoa tältä saralta. Johns on kehittänyt tarinan, joka toimii kyseisessä maailmankaikkeudessa, ja Reis kumppaneineen on tehnyt hyvää työtä sen kuvittamisessa. Kokonaisuus on varmasti mieleen tällaisten sarjakuvien ystävälle.

Wikipediassa

DC:n sivuilla