Elokuvien sijoittaminen lähitulevaisuuteen on ongelmallista sikäli, että hyvin pian ollaan jo ohitettu kyseinen hetki ja todettu, että ei se niin mennyt. Vuonna 1995 julkaistu Strange Days sijoittuu siis kuvitteellisen vuoden 1999 uuteen vuoteen. Tarinassa entinen poliisi ja nykyinen rikollinen Lenny Nero (Ralph Fiennes) myy SQUID-laitteen softaa: laitteella on mahdollista tallentaa muistoja suoraan niitä elettäessä ja toinen käyttäjä voi sitten kokea ne kuin ominaan. Tekniikka on laitonta ja siksi mustan pörssin kamaa, jota päältä öljyinen mutta sydämeltään kultainen Lenny kauppaa baareissa ja takakujilla. Mutta sitten hän saa käsiinsä tallenteen, jonka sisältö voi kääntää koko kaupungin ylösalaisin...

Lukuunottamatta muistojen tallennustekniikkaa tarinassa liikutaan melkolailla tutussa ympäristössä, koska elokuva ei alunperinkään sijoittunut kovin pitkälle tulevaisuuteen. Kokonaisuus toimii siksi enemmän murhamysteerinä ja trillerinä, jossa on hieman scifiä heitettynä sekaan, kuin varsinaisena scifinä. Joka tapauksessa kyseessä on erinomainen elokuva, jossa on kiinnostavia, monisyisiä hahmoja sekä ihan kunnon mysteeri selvitettävänä. Vaikka mukana on myös toimintaa ja tulevaisuuden teknologiaa, niillä ei prassailla, vaan paino on juonessa ja hahmoissa, kuten pitääkin. Kun sekaan heitetään todella hyvää musiikkia, ei ihme, että kysessä on yksi lempileffojani.

Tarinan erinomaisuus tosin selittyy sillä, että sen on kirjoittanut James Cameron yhdessä Jay Cocksin kanssa. Ohjaaja Bigelow oli käsikirjoituksen kirjoittamisen aikoihin vielä naimissa Cameronin kanssa, vaikka pari olikin jo eronnut elokuvan valmistuessa.

Lisämatskuja ei DVD:llä paljoakaan ole. Sekaan oli tosin heitetty tallenne elokuvan ohjaajan Bigelow'n luennosta, jossa analysoitiin elokuvan alkukohtausta, mikä oli omalla tavallaan kiinnostava, vaikkei se ehkä avautunut maallikolle ihan niin hyvin kuin alkuperäistä luentoa kuunnelleille elokuvataiteen opiskelijoille. Silti, kun ottaa huomioon, että elokuva oli aikoinaan floppi kuuluisasta kirjoittajastaan huolimatta, mitkä lisämateriaalit tahansa ovat bonusta. Täytyy olla kiitollinen siitä, että ensin VHS-kasettien ja nyt DVD- ja bluray-julkaisujen ansiosta tällaisetkin leffat, jotka eivät olleet suuren yleisön makuun syystä tai toisesta, pääsevät uudelleen kiertoon ja todistamaan arvonsa.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Traileri