Netissä ja muuallakin Rakkaat siskot -strippisarjakuvaa piirtävä Miia Vistilä on kerännyt ihmissuhteista ja masennuksesta kertovat stripit yhdeksi kokoelmaksi kirjaan Rakkaat kämppikset. Suurin osa kirjan aiheista koskee joka päiväisiä ongelmia ja huomioita, niitä juttuja, jotka ovat itsestään selviä, kun joku ne sanoo, mutta niin kauhean vaikeita muuten. Lisävärinää kuvaan tuo se, että sarjakuvassa käsitellään "tavallisesta" poikkeavia suhteita, mm. polyamoriaa, vaikka loppujen lopuksi ne arjen ongelmat ovat sittenkin pitkälti samat kaikilla.

Se onkin kirjassa antoisaa, että se tuo esiin, että vaihtoehtoisia valintoja tekevät ihmiset ovat sittenkin vain tavallisia ihmisiä, joilla on suurimmalta osin aivan tavallisia pulmia. Ja aivan tavallisia ratkaisuja niihin pulmiin. Ja ajoittain aivan tavallisia "emmä haluu" -reaktioita siihen, että pulmat pitäisi ratkaista. ;)

Kuten eräässä suosikkisarjassani sanotaan: "dokomade itte mo, sora wa sora, hito wa hito". Eli "minne tahansa menetkin, taivas on taivas ja ihmiset ovat ihmisiä".

Piirrostyyliltään rento viiva ja pastellisävyiset värit sopivat mielestäni hyvin ihmissuhdestrippeihin. Ja olen aina pitänyt Miian tavasta välttää nimiä käyttämällä erilaisia ikoneja niiden sijaan repliikeissä. Kaksikielisyyskin toteutuu kirjassa ihan toimivasti, kun suomenkielisten strippien alle on kirjoitettu tekstien englanninkieliset käännökset. Itse tietenkin luin molemmat ja pysähdyin aina välillä miettimään käännöksiä sitten puolelta ja toiselta. Osa käännöksistä on vallan mainioita, jopa parempia kuin alkuperäiset.

Kokonaisuutena siis hauska kirjanen, joka varmasti osuu hyllystä uudelleen käteen, kun tulee niitä hetkiä, jolloin etsin muutaman hetken viihdykettä tai ajattelemisen aihetta ennen kuin pitää lähteä tai ryhtyä taas puuhaamaan. Tämä toimii hyvin kummaltakin kannalta, teki mieli sitten huvitusta tai vakavampia mietteitä.

Rakkaat siskot