Yle 1:n Prisma-dokumenttisarjassa esitetty dokumentti käsittelee ihmisen näkökykyä ja tarkemmin, värinäköä. Ohjelmassa mietitään miten näkö toimii ja miten värejä nähdään sekä kysytään näemmekö kaikki värit samalla tavalla.

Sinällään mielenkiintoinen dokumentti, mutta nimi oli sikäli harhaan johtava, että olin odottanut ja toivonut enemmänkin muun näkemisen käsittelyä pelkän värinäön sijaan. Huononäköisenä olen itse hyvin tietoinen siitä, että se mitä näen tai luulen näkeväni ei läheskään aina vastaa todellisuutta. Pelkästään silmälasien vaihtaminen piilareihin tekee valtavan eron siihen mitä ja miten näen - ei niin, että toinen olisi toista parempi (kummassakin on puolensa), mutta näen piilareilla aivan eri tavalla kuin laseilla ja päinvastoin. Sitten on tietenkin se tosiasia, että suurin osa siitä mitä luulemme näkevämme on itseasiassa aivojen luomaa illuusiota.

Koska dokumentti keskittyi värinäköön, siinä ei varsinaisesti ollut minulle mitään uutta, mutta toisaalta kylläkin ihan kiinnostava aihe ja hyvä esittely ihmisnäön tähän osaan ja sen kummallisuuksiin. Siihen tosin dokumentti ei ihan vastannut, että näemmekö kaikki punaisen punaisena. Luultavasti emme, mutta eipä sillä liene juuri väliä. :)

Ohjelmasta ylen sivuilla