Teemalla näytetyssä dokumentissa käsitellään länsimaisen kulttuurin (hyper)seksualismin vaikutusta lapsiin. Siinä mielessä suomenkielinen nimi on siis täysin epäonnistunut, sillä "seksismi" ei ole sama asia kuin "seksuaalisuus". Toki molemmat ovat läsnä länsimaisessa kulttuurissa, mutta tämä dokumentti keskittelee käsittelemään nimenomaan kulttuurin seksuaalisuutta ennemmin kuin sukupuolten välisiä eroja ja eriarvoisuutta.

Katsojan on myös hyvä pitää mielessä, että dokumentti ja siinä mainitut tutkimukset kuvaavat Pohjois-Amerikan yhteiskuntaa. Vaikka Eurooppa ja siten Suomikin ovat myös osa länsimaista kulttuuria, mantereiden ja maidenkin väleillä on eroja. Dokumentin tietoja ei siis kannata pitää suoraan pätevinä Suomeen, vaikka se (tyypillisesti...) puhuukin asioista yleispätevinä totuuksina. Toki monia samoista ilmiöistä on läsnä myös Suomessa, mutta jotenkin jaksan yhä uskoa, että eurooppalaisten asenne seksiin on terveempi ja asiallisempi kuin Yhdysvalloissa tai Kanadassa. Tämä tosin on mututuntuma, joka perustuu lähinnä lähipiirin lapsiin, joten sen tueksi tarvittaisiin varsinaista tutkimusmateriaalia, jollaista onneksi löytyykin mm. Riikka Reinikaisen pro gradu -työn muodossa.

Itse dokumentti on kuitenkin erinomainen kannanotto ja herätyshuuto. Asenne on tarkoituksella huomiota herättävä ja populistinen, mutta sopii aiheeseen. Lisäksi väitteiden tueksi esitetään pätevää tutkimustietoakin, joten kyse ei ole vain "turhasta hätäilystä". Tosiasia on kuitenkin, että seksuaalisuus on kulttuurissamme hälyttävän paljon esillä ja internetin kautta kova porno on kenen tahansa katsottavissa. Sellaisessa ympäristössä, jossa asiasta ei muuten haluta keskustella kunnolla sen enempää kotona kuin koulussakaan, kuten valitettavan usein Pohjois-Amerikassa tapahtuu, ei ole ihme, että nuorille kehittyy yksiulotteinen ja vääristynyt käsitys seksistä ja seksuaalisuudesta. Valitettavasti tämä asenne tuppaa myös jättämään nuoret tytöt alakynteen ja jopa alttiiksi seksuaaliselle väkivallalle.

Dokumentti ei varmastikaan ole vanhemmille mukavaa katsottavaa ja pelottava aihe saatetaan kokea joko luontaantyöntävänä tai siihen reagoidaan liiankin voimakkaasti. Olen silti sitä mieltä, että järkevä vanhempi saa siitä paljon ajateltavaa irti. Meille lapsettomille se taas tuo esiin sitä, että olemme osa tätä kulttuuria ja siten myös osaltamme vastuussa siitä mikä on sallittua ja mikä ei. Kuten tasa-arvo ja suvaitsevaisuus, myös seksuaalisuus arkipäivän seksuaalisuus syntyy ja kehittyy arkipäivän teoista: kaikki mitä ei kielletä, mihin ei reagoida negatiivisesti, on sallittua. On siis hyvä aina silloin tällöin miettiä vakavasti mihin rajat haluaa itse vetää ja miten asiaan voi itse omassa elämässä vaikuttaa.

Dokumentista Ylen sivuilla

Dokumentin traileri