BBC:n saman nimisestä tiededokumenttisarjasta inspiraationsa saanut 3D-elokuva yhdistää Disney'n Dinosaur-elokuvan juonen dokumenttisarjan hienoon ja tieteellisen tiedon pohjalta tarkkaan animaatioon. Lopputulos on toki todella hienon näköistä. Sääli vain, että tarinallisesti juoni on tylsä, ennalta-arvattava, eikä vedä vertoja Don Bluthin ikivanhalle Land Before Time -elokuvalle. Jotenkin alkaa ottaa päähän, että aina, kun dinosauruksista aletaan tehdä elokuvaa ihan juonella pelkän tieteen sijaan, tarinassa palataan samoihin uomiin. Kai sitä jotain muutakin voisi vihdoin keksiä kuin pahnan pohjimmaisen kasvissyöjän kasvutarina lauman johtajaksi, joka peittoaa pahat lihansyöjät ja saa unelmiensa tytön? Dokumenttisarjassa oli kiinnostavampia ja monipuolisempia tarinoita... Ja kyllä lapsillekin kelpaa vaihtelu ainaisen saman juonikuvion sijaan. En ole koskaan tajunnut miksi elokuvien tekijät jatkavat lasten aliarvioimista. :(

Okei, se purnutuksista. Elokuvan juoni voidaan siis jättää huomiotta. Kaikki muu onkin sitten näkemisen - ja nimen omaan näkemisen - arvoista, sillä animaatiopuolella ollaan todella ylitetty odotukset. Kaikki elokuvassa näkyvät otukset näyttävät mahtavilta ja allekirjoittanutta ei haitannut lainkaan hetken pysäytykset eri otusten nimeämiseksi. Ääninäyttely ei ole pahasta - näyttelijät tekevät parhaansa saamallaan materiaalilla - mutta elokuvan todellisia sankareita ovat animaattorit ja tieteilijät, jotka herättävät dinosaurukset henkiin todellisina eläiminä. Tieteen luonteen mukaisesti osa elokuvan valmistuksessa käytetyistä oletuksista perustui tietoon, joka vanhentui jo ennen kuin elokuvaa ehdittiin edes julkaista, mutta such is life. Tärkeintä on se, että elokuvan tekijät näkivät oikeasti vaivaa yrittäessään pitää tiedot paikkansa pitävinä. Elokuvan maisemat ja eläimet ovat todella vaikuttavan näköisiä.

Lopputulos on, että olen tyytyväinen siihen, kun ehdin katsomaan tämän elokuvissa. Näin ei ole tarvetta tuhlata rahaa DVD- tai Bluray-levyyn, jonka todennäköisesti katson vain kerran. Paitsi jos erikoismateriaalit ovat erityisen houkuttelevia... ;)

IMDb:ssä

Traileri

Viralliset sivut

Wikipediassa