Yle TV1:llä esitetty esitteli ainakin minulle tuntematonta historiallista henkilöä: Hermann Göringin pikkuveljeä Albert Göringiä, joka toisin kuin natsi-isoveljensä teki minkä pystyi pelastaakseen natsivallan vainoamia, käyttäen usein kuuluisan isoveljensä nimeä apunaan. Natsivallan kaaduttua kuuluisa sukulainen kävi ongelmaksi, kun harva suostui uskomaan, että Hermann Göringin pikkuveli olisi ollut mitään muuta kuin kuuliainen natsi. Albert lähetettiin sen ihmeemmin asiaa tutkimatta vankilaan ja Nürembergiin, jossa hänen oli todistettava syyttömyytensä. Tämänkin jälkeen kuuluisa nimi vaikeutti Albertin elämää ja lopulta hän kuoli varsin vaatimattomissa oloissa.

Kyseessä on juuri sellainen henkilö- ja sankaritarina, jollaisista olen itse erityisen kiinnostunut. Historian laajempi analyysi on toki kiinnostavaa, mutta jättää helposti ihmisen taakseen. Tällaiset yhden ihmisen tarinaan keskittyvät tutkimukset auttavat tuomaan historiaan inhimillisyyttä ja todellisuutta aivan toisella tavalla. Historia tuntuu huomattavasti todellisemmalta näin yhden ihmisen näkökulmasta katsottuna.

Dokumentti itsessään oli miellyttävästi tehty ja sisälsi sekä faktaa että henkilöhaastatteluja. Nuoren tutkijan kiinnostuksesta liikkeelle lähtenyt ajatus toimi hyvin.