Serial Experiments Lain on minulle tuttu vanhastaan niin fanisubeista kuin sarjan yhdysvaltalaisista julkaisuistakin, jotka olen nähnyt, mutta joita en omista. Kun Future Film julkaisi sarjan Suomessa, sen ostaminen oli minulle itsestään selvyys, koska a) mielestäni fanisubit nähneenä minulla on velvollisuus hankkia sarja, kun se on laillisesti saatavissa ja b) näin hyvien sarjojen julkaisua pitää tukea, jotta näemme vastaavia lisää. :)

Sarja itsessään on 13-jaksoinen kyberpunk-tarina, joka sijoittuu rinnakkaistodellisuuteen, jossa internetin sijaan käytössä on Wired, joka kokoaa yhteen maailman kaiken sähköisen tiedon. Sarjan nimikkohahmo, 14-vuotias Lain Iwakura, on ujo ja hiljainen koulutyttö, jonka elämä alkaa pikkuhiljaa muuttua, kun hän alkaa käyttää Wiredia. Lainilla osoittautuu olevan uskomattomia lahjoja tässä sähköisen tiedon maailmassa, mutta mitä se kaikki oikeasti tarkoittaa?

Sarja on erittäin kiinnostava osaltaan siksi, että siinä selitetään vain aivan pakollinen. Loppu jätetään katsojan omien päätelmien varaan. Lisäksi sarjassa on paljon erilaista symboliikkaa ja yksityiskohtia, jotka tekevät siitä hyvin palkitsevan katsottaessa uudelleen. Joka kerta sarjasta huomaa jotain uutta, jota ei ole aikaisemmin huomannut tai ajatellut ihan samalla tavalla.

Future Filmin kolmen DVD:n julkaisu on paremmasta päästä yrityksen tuotantoja. Suomenkieliset tekstit ovat kelvolliset, mutta ruotsalaiset sittenkin paremmat. Mukana on myös sarjan japanilaisia promomateriaaleja, jotka ovat hyvinkin kiinnostavia katsottavia ja oikein mukava yllätys, sillä lisämateriaalit eivät ole kovinkaan tavallisia suomijulkaisuissa.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Opening