Tuli puolivahingossa ja uteliaisuudesta luettua kaikkien muiden lukuprojektien seassa myös tämä teos. ;) Opus osui käteen osaltaan ihan siksi, että valmistuin itse lukiosta 1990-luvun loppupuoliskolla ja sen jälkeen en ole varsinaisesti ollut kosketuksissa peruskoulujärjestelmään, joten en oikeasti tiedä millaista koulun käynti nykyään on. Koska kirja on tarkoitettu ei-suomalaiselle yleisölle, se toimii myös hyvänä esittelynä sellaiselle kuin minä.

Vaikka opettaminen ei olekaan minulle ominta alaa, eikä koskaan tule olemaan, ja todennäköisimmin ainoat kosketukset koulujärjestelmään nyt ja tulevaisuudessa tulevat olemaan opettajakaverit ja kavereiden lapset, niin aihe on silti yhteiskunnallisesti tärkeä ja oikeastaan (ainakin teoreettisella tasolla) kiinnostava. Sahlberg kirjoittaa kuivasti - anteeksi annettava synti akateemikolle, joka kirjoittaa akateemisesti - mutta sujuvasti ja hyvin. Teoksen jäsentely toimii ja aiheita on helppo ymmärtää. Esimerkkejä annetaan väitteiden ja mielipiteiden tueksi ja kumpi on kumpi erotellaan selkeästi.

Jos kirja olisi ollut pidempi tai monimutkaisempi, se olisi saattanut jäädä kesken, mutta ~150 sivua tuli luettua jos nyt ei kevyesti niin ihan mukavasti silti. Enkä voi väittää, etteikö aihe olisi tärkeä ja hyvä ottaa esiin, kosketti se sitten henkilökohtaisesti tai ei. Huvittavaa kyllä kirja on saatavissa kyllä toisella kotimaalaisella, mutta ei suomeksi. Muuten suosittelisin sitä jokaiselle, joka kaipaa esittelyä siihen miten Suomen peruskoulujärjestelmä oikeasti toimii ja miten ja miksi se on rakennettu.

Kirjan omat sivut

Kirjasta Sahlbergin sivuilla