Teemalla esitetty dokumentti tuttii nimensä mukaisesti yön pimeyttä ja sen merkitystä ja tärkeyttä niin eläimille kuin meille ihmisillekin. Monessa suurkaupungissa kun yötä ei ole enää lainkaan, joten valosaasteiden takia tähtitaivaat ovat kadonneet ja monet yöeläimet kärsivät liiallisesta valosta. Muuttolinnut eksyvät valojen määrässä ja tähtien puutteessa samalla, kun jatkuvasti yötöitä tekevillä naisilla on selkeästi kasvanut riski sairastua rintasyöpään.

Yleisesti ottaen kiinnostava dokumentti, jossa puhuttiin paljon asiaa ilmiöstä, josta on paikallaankin olla huolissaan. Melkein ainoa huono puoli oli siinä, että kukaan dokumentissa haastateltu ei selvästikään ollut viettänyt pitempiä aikoja pohjoisemmassa, sillä missään välissä ei nostettu esiin luontaista yötöntä yötä, joka meille pohjoismaalaisille on niin tuttu. Tosiasiahan on, että kyllä yöeläimetkin selviävät valoisassa, kun on tarvis ja siihen on totuttu ja kehitytty. Etelämpänä ei vain pitäisi olla tarvetta sellaiselle, toisin kuin täällä pohjoisessa. Ja vastaavasti myös tarpeeksi etelässä, tosin siellä päin ei juurikaan ole maata, joten Antarktista lukuunottamatta asia on maapallon eteläosien kannalta melko teoreettinen... Mutta anyway.

Eli siis. Hyvää asiaa hyvin esitettynä, mutta joitakin tarkentavia yksityiskohtia jäin kaipaamaan, kun asiat eivät koskaan ole täysin mustavalkoisia kuitenkaan.

Esittely Ylen sivuilla