BBC Knowledge -kanava esittämä dokumentti jatkaa samaa linjaa kuin aikaisemin Truth About Excercise -dokumentti. Dokumenttia juontavan kirurgin seurassa pääsemme tutustumaan viimeisimpiin tutkimustuloksiin lihomisesta ja kehojemme reaktioista eri ruokavalioihin ja myös eri ruokatottumuksiin. Omasta kokemuksestakin voin todeta, että huonot ruoka-ajat voivat olla yhtä suuria haasteita painonpudotuksessa kuin huono ruokavaliokin, kuten dokumentissa tuodaan esiin.

Juontaja on sekä lääkäri että itse hyvin hoikka nainen, joka myöntää suoraan syyllistäneensä lihavia heidän muodoistaan. Ja vaikka perusterve ihminen ei saakaan täyttä synnin päästöä liikakilojensa suhteen, niin dokumentin edetessä myös asiantuntija joutuu myöntämään, että asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Joillakin on selkeästi suurempi riski kerätä kiloja kuin toisilla, eikä niiden pudottaminen ole vain tahdonvoimasta kiinni. Mitä enemmän tiedämme painoon vaikuttavista prosesseista, sitä paremmin pystymme ymmärtämään miksi toiset lihovat ja toiset ei ja miten paino saataisiin sekä putoamaan terveellisesti että pysymään poissa.

Dokumentissa oli uuttakin tietoa, vaikka olenkin seurannut eri tutkimuksia mielenkiinnolla. Lisäksi pidin kovasti koko ohjelman asenteesta, joka tosiaan pyrki jakamaan tietoa, josta voisi olla apua sen sijaan, että ylipainoisia syyllistettäisiin kautta linjan ylimääräisistä kiloistaan. Nyt kun vielä päästäisiin siihen pisteeseen, että hieman ylipainoinen, mutta terve ihminen saisi olla juuri sen muotoinen kuin on. Kulttuurissa on yhä aivan liikaa langanlaihojen muotojen palvomista, kun sellainen ei vain kaikilta luonnistu tai kaikille sovi.

Dokumentista BBC: n sivuilla