Olen kirjoitellut alkuperäisestä Verhoavenin Robocopista aikaisemmin, nyt on vuorossa elokuvan remake. Uudessa versiossa on päivitetty tietenkin teknologia, mutta sen lisäksi tarinassa ainakin pyritään paneutumaan syvällisemmin kyborgiksi enemmän tai vähemmän vasten tahtoaan muutetun poliisin henkiseen maailmaan. Kuten alkuperäisessäkin, myös tässä elokuvassa pahiksina toimivat sekä yritysmaailman kylmäveriset pomot että varsinaiset rikolliset. Alkuperäisestä poiketen uudessa versiossa Robocopiksi uudelleen rakennetun Alex Murphyn vaimolla ja pojalla on selkeä ja näkyvä rooli tarinassa.

Kaikki tämä tietenkin johtaa siihen, että uusi elokuva saa katsojan ajattelemaan huomattavasti enemmän ihmisyyden asemaa kuin edeltäjänsä, varsinkin siinä vaiheessa, kun yrityspomot vievät peltipurkkiin ahdetulta mieheltä vapaan tahdon ja kaikki tunteet. Elokuvaan mahtuukin useita moraalisia pähkinöitä. Parhaat kehityskaaret tapahtuvatkin teknologiaa kehittävien tiedemiesten kohdalla heidän taistellessaan tieteen, bisneksen ja moraalin välillä.

Elokuva oli hienon näköinen, sitä ei käy kieltäminen. Juonessa oli myös kiinnostavaa uutta verrattuna aikaisempaan versioon. Samalla kuitenkin aikaisemman version asenne näyttää jääneen pois. Verhoavenin Robocop kärjisti tietoisesti monta asiaa aivan äärimmilleen ja pyrki aiheuttamaan katsojassa reaktion. Verhoavenin elokuva ei ottanut itseään lainkaan vakavasti ja oli juuri siksi niin mainio. Uudessa Robocopissa  reaktioita haetaan lähinnä perinteisin perhedraaman keinoin. Kokonaisuus on ihan toimiva toimintaelokuva, joka näyttää hienolta ja jossa on kyllä paljon ajatuksia, mutta ei jää päähän samalla tavalla kuin edeltäjänsä.

Valinta Blurayn ja DVD:n välillä ratkesi tällä kertaa visuaalisen puolen takia, eikä lisämatskuista johtuen (joka on allekirjoittaneelle tyypillisempi syy panostaa hieman kalliimpaan formaattiin). Toki levyllä on myös lisämateriaaleja poistettujen kohtausten, yhteensä vajaan tunnin mittaisten dokumenttipätkien ja Robocopin valmistaneen yritysten muiden tuotteiden mainosmateriaalien muodossa. Kaiken kaikkiaan materiaalia on kuitenkin melko vähän ja itse harmittelen kommenttiraidan puuttumista, koska olisin mieluusti kuullut enemmänkin elokuvan tekijöiden juttuja ja mietteitä ensimmäisen elokuvan ja uuden version eroista ja yhtäläisyyksistä.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Leffatykkissä

Viralliset sivut

Traileri