Alkuun: Rakastan kirjastoja, mutta ne ovat vaarallisia paikkoja. Kävin palauttamassa kirjan. Tarkoitus ei ollut lainata uutta luettavaa (sitä on kasapäin omastakin takaa). Olin pienessä sivukirjastossa ehkä 15 min. Saldo: viisi uutta kirjaa luettavaksi. -_-

Dahlén on Tukholman kauppakorkean professori, mutta Ihmispedoilla ei ole mitään tekemistä kauppatieteiden kanssa. Sen sijaan Dahlén kertoo kirjassaan miten hänen kauhunsekainen viehätyksensä sarjamurhaajia kohtaan muuttuu pakkomielteeksi, joka johtaa lopulta sekä tieteelliseen tutkimukseen että viiteen tapaamiseen viiden tunnetun murhaajan kanssa: Charles Manson, Dorothea Puente, Issei Sagawa, Wayne Lon ja Peter Lundin.

Dahlén on kirjassaan hyvin avoin omista tunteistaan ja ajatuksistaan sekä kokemuksistaan näitä ihmisiä seuratessaan ja haastatellessaan. Hänen tieteellinen osaamisensa tuo oman lisänsä aiheeseen ja hän on myös hyvin tietoinen siitä ironiasta, että ihmetellessään ja tutkiessaan miksi sarjamurhaajat kiehtovat niin monia, hän on tiukasti itse kiinni juuri tuon samaisen viehätyksen otteessa.

Hän kirjoittaa raskaasta aiheesta kevyesti ja helppolukuisesti. Kirjaa on hauska ja nopea lukea ja usein huomasin itse jarruttelevani, koska halusin muistaa, että aihe on todellinen: nämä ovat oikeita murhaajia, joiden uhrit olivat oikeita ihmisiä. Lukiessa oli helppo huomata olevansa itse juuri siinä pisteessä, josta Dahlénin pakkomielle lähti liikkeelle, josta sarjamurhaajia fanittavien kiintymys näihin ihmisiin lähtee liikkeelle.

Kaikki tämä kasautuu lukukokemukseksi, jota voin parhaiten kuvata sanalla creepy.

Vaikka ruotsinkielinen alkuteos olisi toki ollut allekirjoittaneelle hieman enemmän mieleen, sivukirjastosta käteen sattui teoksen suomennos. Tuija Tuomaala tekee erinomaista työtä, sillä missään välissä lukiessa ei tullu vastaan kohtaa, jossa alkuperäiskieli olisi paistanut läpi tai lukeminen olisi tyssännyt kielellisistä syistä.

Micael Dahlénin kotisivut

Kirjasta suomennoksen kustantajan sivuilla

Toinen arvostelu Kirjavinkit-blogissa