Donnie Darko on ollut suosikkielokuviani siitä lähtien, kun sen ensimmäisen kerran näin. Kiinnostavasti kuvattu ja erinomaisella näyttelijäkaartilla varustettu tarina nuoresta miehestä, joka sekaantuu aikamatkailuun ja päätyy pelastamaan maailman, on niitä tarinoita, joita kestän katsoa uudelleen ja uudelleen. Syy tähän löytyy osaltaan juuri siitä, että tarinassa ei kerrota kaikkea, vaan paljon jää katsojan itse pääteltäväksi ja mietittäväksi. Alkuperäinen teatteriversio löytyy jo omasta kokoelmasta, mutta toki myös ohjaajan versio piti hankkia heti, kun tajusin sellaisen olevan olemassa. :)

Ohjaajan versio oli itse asiassa yllätys, sillä useimmiten kyseessä on lähinnä Extended Cut, jossa joitakin leikkaushuoneen lattialle päätyneistä ohjaajan suosikkikohtauksista on palautettu elokuvaa pidentämään. Useimmiten lopputulos ei juurikaan eroa aikaisemmasta, mitä nyt nähdään vähän enemmän ja tiedetään ehkä joitain yksityiskohtia, joilla ei loppujen lopuksi ole niin väliä. Donnie Darkon tapauksessa ei olekaan näin, vain Director's Cut on selkeästi erilainen elokuva kuin alkuperäinen. Scifijuonta avataan enemmän ja jotkin asiat saavat selityksensä, kun taas toisaalta uusia kysymyksiä pomppaa esiin elokuvan asetelman muuttuessa.

Siinä missä itse katson aina alkuperäistä elokuvaa nimenomaan Donnien tarinana, johon aikamatkustaminen toki tähdellisesti liittyy, director's cut on nimenomaan aikamatkatarina, jossa Donniella on tärkeä asema. Ainakin omalta osaltani tarinan koko painopiste siirtyy uuden leikkauksen ja lisättyjen osien myötä.

En mene sanomaan kumpi on parempi elokuva, sillä itse pidän niitä tarpeeksi erilaisina ollakseni sitä mieltä, että ne voivat ja niiden tuleekin saada olla rinta rinnan. Vasta tulen varmasti katsomaan fiiliksen mukaan välillä toista ja välillä toista. Kumpikin on kuitenkin mahtava elokuva, joka jokaisen scififanin ainakin pitäisi mielestäni nähdä.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Leffatykissä