Lisäsin jossain välissä BBC Entertainment -kanavan kanavapakettiini täysin tietoisena siitä, että tämä tulee lisäämään talletettavien/katsottavien sarjojen määrää. And it did. Sarjan Sherlock ja muiden uusintojen lisäksi (Blackadder, QI, Doctor Who...) eteen tulee aina välillä myös aivan uusia sarjoja. Kuten Ripper Street. Vuoden 1889 Lontoon Whitechappelin kaupunginosaan sijoittuva sarja tapahtuu ajallisesti puoli vuotta Jack the Ripperin tekemien murhien loputtua. Naapurusto ja poliisi ovat vielä hermostuksissaan sarjamurhaajan ratkaisemattoman tapauksen takia.

Etsivä Edmund Reid (Matthew Macfadyen), hänen oikean käden miehensä Bennet Drake (Jerome Flynn) ja amerikkalainen armeijalääkäri Homer Jackson (Adam Rothenberg)  pyrkivät ratkaisemaan alueen vakavampia rikoksia tavalla, joka tuntuu liikkuvan tieteen ja voiman käytön välimaastossa. Näistä jälkimmäinen on ajalle tyypillistä, ensimmäinen puolestaan jotain uutta, joten sitä pidetään usein outona ja epäilyttävänä käytöksenä.

Sarja on sekoitus historiallista draamaa ja perinteistä poliisisarjaa ja se toimii. Päähenkilöiden kehittyminen sekoittuu viikon rikoksen tai ongelman ratkaisuun ja paljastaa joka kerta uusia ulottuvuuksia ja kiinnostavia asioita. Sarja on kuvamateriaaliltaan melko raaka ja aihealueita ei kaihdeta (vakavan sairauksien seuraukset, kidutus, nyrkkitappelut, prostituutio...), joten heikko hermoisille se ei sovi. Sarjan todellinen vahvuus on kuitenkin sen älykkyydessä, sillä sarja ei myöskään syötä valmiita asetelmia ja ratkaisuja, vaan antaa katsojan vetää omia johtopäätöksiä omien mielipiteidensä mukaisesti.

Tietty määrä historiallista tietoa auttaa katsomisessa, sillä sarja ei turhaan pistä tarinaa pauselle, jotta joku voisi selittää mitä mikäkin tarkoittaa. Esim. Homer Jacksonin kerrotaan olevan entinen Pinkerton-agentti, mutta missään välissä ei selitetä mitä tämä tarkoittaa. Jää katsojan vastuulle joko tietää tai selvittää mistä on kysymys tai tulla ilman toimeen.

Juuri tämä sekä todella erinomaiset hahmot ja näyttelijäsuoritukset sekä kiinnostavat henkilökemiat tekevät sarjasta niin kiinnostavan seurata. Kahdeksan jakson kaudet tarkoittavat myös (kuten aina) tiettyä tarinan kerronnan ekonomiaa, kun aikaa ei ole tuhlata turhuuksiin. Niinpä käsikirjoitukset on laadittu huolella, juoni kasaantuu vauhdilla ja kaikella on merkitystä. Kokonaisuus on laadukas sarja, jota katsoo todella mielellään.

IMDb:ssä

Wikipediassa