Yle TV1:n Prisma-dokumenttipaikalla esitetty ransalaisdokumentti esittää kysymyksen pelastavatko sienet maailman. Sienet ovat yksi maailman kiehtovimmista eliömuodoista, jotka ovat mestareita tekemään yhteistyötä muiden eliöiden kanssa. Pitää tosin muistaa, että se mitä me yleensä kutsumme sieneksi eli maan pinnalle ponnahtava lakki, joka sienestä riippuuen saattaa olla joko herkullista ruokaa tai tappavan myrkyllinen tai jotain siltä väliltä, ellei sitten molempia yhtä aikaa, on itse asiassa vain sienen lisääntymiselin. Itse sienirihmasto, joka muodostaa varsinaisen eliön, on syvällä näkymättömissä maan alla. Metsien maan pinnan alla leviää sienirihmastojen verkosto, jota ilman puut eivät pystyisi elämään.

Tieteilijät ovat viimein alkaneet ymmärtää näitä monimutkaisia suhteita ja myös oppimaan miten niitä voidaan hyödyntää. Dokumentissa esitellään joitakin näistä mahdollisuuksista: osterivinokasta käytetään saastuneen maan puhdistamiseen ja sienirihmastojen avulla voi olla mahdollista kasvattaa puita melkein aavikkomaisilla tasangoilla Afrikassa. Sienistä voidaan myös kehittää uusia lääkeaineita.

Aiheen lisäksi dokumentista teki kiinnostavan siinä haastateltujen ihmisten innostus aiheestaan. On helppo kiinnostua asiasta, josta joku toinen on jo valmiiksi innoissaan. Hyvin kuvattu ja leikattu dokumentti oli kaikin puolin mukavaa ja opettavaista katsottavaa.

Dokumentista Ylen sivuilla

Dokumentista Hesarissa