MTV Fakta XL -kanavalla esitetty dokumentti pureutuu nimensä mukaisesti Yhdysvaltojen aseongelmaan. Kyseinen politiikan kuumaperuna lähtee liikkeelle maan perustusdokumentista, jossa todetaan, että jokaisella on oikeus kantaa tuliasetta. Tosin oikeus on kyseisessä dokumentissa liitetty osavaltioiden silloiseen tarpeeseen varustaa ja ylläpitää militiaa puolustustarkoituksessa, mutta tämä yksityiskohta jää useimmilta unholaan. Nykyään maassa puolustetaan oikeutta tuliaseisiin - no, asein, more and less. Samalla tuliaseistettu väkivalta ampumatapausten ja rikollisuuden piirissä on saanut suuren kansan osan nousemaan aseita vastaan ja vaatimaan, että niiden ostamista valvottaisiin huolellisemmin kuin tällä hetkellä. Lopputulos on leiriytyminen puolesta ja vastaan, jossa kumpikaan osapuoli ei juuri kuuntele toista.

Itse dokumentti ei ota asiaan kantaa, vaan sen sijaan antaa asianomaisten puhua omasta puolestaan. Haastattelujen väliin on pudotettu jonkin verran faktatietoa, mutta pääosin katsojalle annetaan kiistan eri puolien mielipiteet suoraan heidän kannattajiensa suusta ja loppupäätelmät jätetään itsekukin itse tehtäviksi. Lopputulos on dokumentti, joka ei saarnaa suuntaan eikä toiseen. Tai sitten molempiin yhtä aikaa, sillä molemmat osapuolet ovat tulisia mielipiteensä puolesta, joten he saarnaavat kyllä aivan tarpeeksi.

Omalta kannalta ajatus siitä, että edes haluaisin kantaa tuliasetta tuntuu oudolta. Omaan ajatusmaailmaan tuliase ei oikein sovi edes puollustuksen kannalta. Sen sijaan tarpeen tullen kotona ainakin omaan käteen sopisi paljon paremmin valurautapannu ja teräase.

IMDb:ssä