Lehtinen on tehnyt melkoisen työn kerätessään kasaan tietoja Animen aikaa varten. Kirja on kattavimpia alansa teoksia. Tietenkään mukaan ei mahdu aivan kaikki ja joidenkin valintojen kohdalla olen itse eri mieltä, mutta niinhän se pakostakin menee. Kaiken kaikkiaan Lehtinen koskettaa kaikkia tärkeimpiä nimikkeitä, tekijöitä ja aiheita teoksen sivuilla tavalla tai toisella.

Lehtinen kertoo heti alkuunsa, ettei hän aio ryhtyä analysoimaan japanilaista mieltä tai animen symboliikkaa sen syvällisemmin, vaan keskittyy teoksessaan koviin faktoihin. Tässä sanassaan hän myös pysyy. Sanomatta jää, mutta lukiessa selväksi käy, että Lehtinen ei myöskään kaihda omien mielipiteidensä esittämistä eri tekijöistä, elokuvista ja sarjoista puhuessaan. Minua tämä ei haittaa lainkaan, edes silloin, kun omat mielipiteeni ovat eri teillä. Tällaisessa teoksessa mielipiteet ovat välttämättömiä, joten miksi peitellä niitä?

Lehtisen faktat ovat paikallaan ja niitä riittää. Itseni kaltaiselle harrastajallekin kirja sisälsi paljon uutta, vaikka pääpiirteet olivatkin tuttuja ja suurin osa esitellystä animesta joko nähtyä tai vähintäänkin nimeltä tuttua tavaraa. Juuri animeen tutustuneelle kirja tarjoaa takuu varman must see -listan, joista valikoida sitten omien makujen mukaan mitä vanhemmasta materiaalista kannattaa lähteä metsästämään.

Kiinnostavan aiheen lisäksi pidin suuresti Lehtisen tavasta kirjoittaa. Tyyli oli paikoitellen persoonallisuudessaan ja piikkisyydessään melkein pakinamaista ja ajoittaiset sarkastiset sivuhuomiot kirvoittivat usein hymyn tai jopa naurun allekirjoittaneelta. Valinta on mielestäni osuva, sillä kuivan faktalistan sijaan kirja on asenteellista ja huvittavaa luettavaa, joka jaksaa kiinnostaa silloinkin, kun eksytään sellaisiin asioihin, jotka olivat jo tuttua huttua tai eivät vain kiinnosta.

Finn Lecturan kovakantinen julkaisu on laadullisesti ihan ok ja lähes jokaista sivua koristavat värikuvat sillä hetkellä puheen aiheena olevasta animesta. Kovat kannet ja kuvamateriaalin vaatima parempi paperi toki tekevät kirjasta melko painavan kanniskella ympäriinsä, missä ei auta tietokirjamainen melkein A4-koko. Kotona luettavaksi teos käy kuitenkin vallan mainiosti. Kappaleiden jako vielä tarkentavien otsakkeiden alle mahdollistaa myös kirjan lukemisen kätevästi lyhyissä pätkissä, jos kannesta kanteen heti kahlaaminen ei huvita tai sille ei ole aikaa.

Lehtinen kirjan julkistamistilaisuudessa

Facebook-sivu

Arvostelu Anime-lehdessä

Toinen mielipide Futoi Yatsulla