Aina välillä harmittaa tuo leffamonopoli, jonka takia Suomessakaan isoille kankaille ei pääse kuin isojen nimien tuottamat elokuvat. Kun kyse on marginaalisemmasta genrestä, kuten animaatiot, tämä pitää paikkansa vielä suuremmassa määrin. Tästä syystä Etelä-Afrikassa tuotettu 3D-animaatio Khumba pääsee meillä levitykseen ainoastaan DVD:llä ja ilman minkäänlaista mainoskampanjaa, vaikka oikeastaan kyseessä on aivan yhtä hyvin tehty elokuva kuin suurin osa muistakin kankaalle eksyvistä. Tästä kertoo jo äänikasti, sillä mukana on sellaisia nimiä kuin Liam Neeson, Laurence Fishburne ja Loretta Divine.

Afrikkaan sijoittuvassa tarinassa piikkiaidan taakse eristäytyneeseen zeepra-laumaan syntyvä Khumba on hieman erilainen kuin muut, sillä hänellä on raitoja vain kehonsa etuosassa. Kun seudulle iskee kuivuus, taikauskoinen lauma syyttää siitä Khumbaa, joka lähtee piikkiaidan taakse etsimään taikalammikkoa saadakseen raitansa. Matkalla hän tutustuu uusiin ystäviin ja oppii myös, että kaikki kotilauman kertomukset piikkiaidan takaisen maailman vaaroista eivät ole vain tarua...

Elokuvan viesti on kansainvälisten tuulien mukaisesti suvaitsevaisuus, jota tunkee joka tuutista niin, että siihen alkaa jo kyllästyä, vaikka paikallaanhan se kuitenkin on. Hieman erilainen ja siksi kiusattu Khumba osoittautuu vähintään yhtä arvokkaaksi lauman jäseneksi kuin kaikki muutkin. Sekaan mahtuu kuitenkin onneksi sekä huumoria, hauskoja hahmoja että seikkailua sen verran, että ihan kohtuullinen elokuva siitä saadaan kasaan. Olisi ollut hauska nähdä miten elokuva toimii 3D:nä, mutta minkäs teet, kun mokoma on katsottavissa vain kotiteattereissa.

IMDb:ssä

Traileri

Wikipedia

Viralliset sivut