BBC Knowledge -kanavan esittämässä dokumentissa mennään näyttelyn ja historiatietojen perusteella syvemmälle Tsingis-kaanin elämään ja historiaan. Mongoliheimot yhdistänyt suurkaani eli 1100-luvun puolivälistä 1200-luvun alkuun ja valloitti suuren osan Aasiaa ja jopa osia Euroopasta elämänsä aikana.

Dokumentti koostuu lähinnä näytellyistä jaksoista, vaikka toki mukana on muutama asiantuntijahaastattelukin. Tunnin mittaisessa ohjelmassa juostaan läpi alunperin Temudzin-nimisen miehen elämä lapsuudesta kuolemaan. Suurvalloittaja oli myös älykäs mies, joka oli monin tavoin aikaansa edellä ja loi suuren valtakunnan, jossa noudatettiin kirjoitettuja lakeja. Vaikka Tsingis-kaanin luoma valtakunta ei kestänyt kovinkaan pitkään hänen kuolemansa jälkeen, sen vaikutukset näkyvät laajalti yhä ja perustaja elää maailmanhistoriassa.

 

Aina välillä (yleensä jonkin vanhemman dokumentin nähtyäni, mutta joskus muutenkin) jään miettimään sitä, miten historiallisten dokumenttien tekeminen on muuttunut. Siinä missä vanhemmissa dokumenteissa nähdään jäämistöä ja puhuvia päitä haastatteluissa, nykyään on tyypillistä panostaa suuriakin budjetteja näyteltyihin kohtauksiin, jossa luodaan uudelleen kuvitelmia siitä, millaista elämä  silloin joskus on ollut.

Tässä pitää painottaa sanaa kuvitelma, sillä vaikka kuvaelmat kuinka pohjaisivat parhaaseen nykytietoon, emme kuitenkaan voi olla varmoja siitä miltä silloin näytti ja miten kaikki oikeasti tapahtui. Tämä on sikäli vaarallista, että mieleen jää kaikesta huolimatta mahdollisesti virheellisiä mielikuvia, jotka perustuvat näihin näyteltyihin jaksoihin. Niiden kanssa pitää olla varovainen...