BBC Knowledgella esitetty dokumentti kertoo Detroitista, joka on entinen miljoonakaupunki. Kaupunki on ollut taantumassa 2000-luvun jälkipuoliskon lamasta lähtien ja haki konkurssia vuonna 2013. Vaikka suomalaisessa mittapuussa kaupungin melkein 700 000 asukasta on iso juttu, jota edes Helsinki ei peittoa, taantuma 1950-luvun melkein kahdesta miljoonasta asukkaasta on melkoinen. Dokumentissa näkyy tyhjentynyt ja ränsistyvä kaupunki, jonka tehtaat, talot ja kaupungit ovat tyhjillään. Osa asukkaista tuntee olonsa tilanteessa lähinnä toivottomaksi, kun taas toisilla riittää toivoa ja voimia kamppailla sekä omasta että kaupunkinsa puolesta.

Koska dokumentti hakee juuri taantuman vaikutuksia, ruudulla näkyy nimenomaan tyhjiksi ja käyttämättömäksi jääneitä alueita. Luonnollisesti näin suurella alueella on myös yhä elinvoimaisia alueita, joissa asuu menestyviä ihmisiä. Niitä ei dokumentissa kuitenkaan näytetä, vaan näkökulma keskittyy nimenomaan niihin paikkoihin, joissa taantuma näkyy ja tuntuu.

Dokumentista jäi jännän epävarma olo. Pienempien kaupunkien ja paikkakuntien taantuminen ja hiljainen kuolema on tuttua, mutta modernin miljoonakaupungin skaalassa tilanne ei vaikuta enää vain surulliselta, vaan melko pelottavalta. Ajatus siitä, että tietenkin myös isotkin kaupungit voivat kuolla siinä missä pienemmätkin, ei istu Suomen ainoan suurkaupungin asukkaaseen kovin levollisesti. Toisaalta kyseessä on aivan normaali kehitys ja jos rannikkoalueet peittyvät merien nousun takia veden alle vielä elinaikanani (toinen dokumentti, josta kirjoittelen sitten myöhemmin ehtiessäni...), niin Helsinkikin voidaan menettää ihan tästä syystä. Such is life.

IMDb:ssä