Nimestään huolimatta tämä kirja ei kerro vain Iowan osavaltion Spencerin kaupungin kirjastokissasta Dewey Readmore Booksista. Toki Dewey on kirjan keskushahmo, mutta hänen "äitinsä" Vicki Myron sekä koko Spencerin kaupunki ovat myös vahvasti esillä kirjan sivuilla. Kyseessä onkin juuri sellainen tositarina, jollaisia on mukava lukea: mitään ihmeellistä ei tapahdu, tavallista elämää vain, ja silti tarinasta jää mukava olo.

Deweyn tarina alkaa, kun eräänä kylmänä talviaamuna Spencerin kaupunginkirjaston henkilökunta löytää kirjaston palautuslaatikosta melkein kuoliaaksi jäätyneen pikkaraisen kissanpennun. Kun pentu ihmeen kaupalla jää henkiin, kirjaston johtaja Vicki Myron päättää adoptoida sen kirjastokissaksi. Loppujen lopuksi Dewey asui kirjastossa 19 vuotta ja ehti sinä aikana kerätä kuuluisuutta maailman ympäri.

Vaikka tämä kertomus Deweyn ja sen lähiympäristön elämästä onkin monin tavoin kevyttä luettavaa, se koskettaa aitoutensa ansiosta. Se auttaa muistuttamaan, että aivan tavallisetkin elämät ovat arvokkaita, elämisen ja muistamisen arvoisia. Kaikkien ei tarvitse voittaa olympialaisissa tai päästä presidentiksi. Aivan tavallinenkin elämä on aivan hyvä.

Dewey Spencerin kirjaston sivuilla

Kirjan verkkosivut

Wikipediassa