Kirjastosta jää käteen kaikenlaista kiinnostavaa. :) Itse olen sen verran sinut kosmologian suhteen, että alkuräjähdystä käsittelevä teoria sinällään on minulle entuudestaan tuttu. Siinä mielessä kirjassa ei ollut mitään uutta, mutta sen sijaan se sisälsi paljon yksityiskohtia ja anekdootteja teorian juurista ja kehittymisestä, joita en tuntenut ja joita oli todella mukava lukea.

Sen sijaan, että teos vain selittäisi mikä alkuräjähdys on ja miten se teorian mukaan toimii, kirjassa edetään kronologisesti ja kerrotaan teorian koko syntytarina. Koska teorian pohjimmaiset juuret ovat käsityksessä maailmankaikkeuden muodosta, muodostumisesta ja toiminnasta, tarina alkaa jo antiikin ajasta. Viiteen lukuun jaettu teos etenee mytologiasta tieteeseen ja sitten niihin eri teoreettisiin ja tutkimustietoihin, jotka teorian muokkaamisessa ja todistamisessa tarvittiin.

Erinomaisesti jaoteltu ja hyvin selkeä ja helppolukuinen kirja on paitsi kiinnostavaa, myös hauskaa ja mukavaa luettavaa. Jokaisen luvun loppuun lisätty yhteenveto auttaa lukijaa pitämään tapahtumien kulun ja teorian muodostumisen pääpiirteet hyvin mielessä, vaikka luvussa tulisikin joskus taukoja, kun elämä ajaa edelle. Sen lisäksi, että teoksessa esitellään alkuräjähdyksen teoria hyvin helppokäsitteisesti ja mukavasti, lukija saa siinä sivussa myös hyvän esittelyn siitä miten tiede oikeasti toimii, niin hyvässä kuin pahassakin. Veli-Pekka Ketolan suomennos on erinomaisesti tehty ja ilo lukea.

Melkein ainoa murmutuksen aihe teoksessa on kannessa esitetty väite: "Kaikkien aikojen tärkein tieteellinen läpimurto ja miksi se on hyvä tuntea". Tämä näyttäisi olevan perua jo englanninkielisestä laitoksesta, joten suomalaista kustantamoa ei siitä voi syyttää. Korkeintaan voidaan kyseenalaistaa sen pitäminen. Kirjassa ei nimittäin missään vaiheessa argumentoida miksi alkuräjähdys olisi "kaikkien aikojen tärkein tieteellinen läpimurto" ja miksi se pitäisi tuntea. Toki kyseessä on tärkeä tieteellinen löytö ja erittäin kiinnostava aihe, mutta kylmä tosiasia on, että kosmologia ei ole tieteenala, jonka tuntemus muuttaisi ihmeellisesti maailman menoa tai jota tavallisen ihmisen on erityisemmin tarve tai hyödyllistä tietää.

Olen kyllä sitä mieltä, että hyvään yleissivistykseen kuuluu myös edes jonkinlainen käsitys siitä miten maailmankaikkeus on rakentunut, joten siinä mielessä alkuräjähdyksestä on "hyvä tietää". Siitä sen sijaan voidaan vääntää kättä tästä hamaan ikuisuuteen, että mikä on "kaikkien aikojen tärkein tieteellinen läpimurto". Itse olen sen verran pragmaattinen luonteeltani, että en sittenkään antaisi titteliä teorialle, joka valaisee maailmankaikkeuden rakennetta, mutta ei mitenkään muuta elämää täällä maan päällä.

Mutta jos tällainen juttu on ainoa asia, joka todellakin jäi kirjassa harmittamaan, niin enpä voi väittää, että valittamista olisi erityisemmin ollut. :) Kirjan hauskat yksityiskohdat ja tarinat tekevät siitä mukavaa luettavaa myös sellaiselle, jolle teorian periaatteet ovat jo tuttuja, kun taas sen helppolukuisuus (niin kielellisesti kuin rakenteellisesti) varmistavat sen, että asiaan vihkiytymätön lukija pääsee pian jyvälle itse asiasta. Sanoisin, että kyseessä on erinomainen lukuhetki jokaiselle kosmologiasta kiinnostuneelle. Voisin erityisesti suositella sitä asiasta kiinnostuneille nuorille ensi esittelynä aiheeseen.

Simon Singh Wikipediassa

Kirjasta suomenkielisessä Wikipediassa

Kirjasta Simon Singhin kotisivuilla