Vaikka tunnen Arvid Nelsonin sarjakuvan tekijänä, täytyy myöntää, etten ole juuri ehtinyt lukemaan hänen teoksiaan. Eipä vain ole osunut kohdalle. Siksi oli ihan kiva sattuma, kun käteen osui kirjastossa tämä kokoelma teos hänen lyhyestä sarjastaan Zero Killer.

Tarina sijoittuu vaihtoehtoiseen maailmaan, jossa toisen maailmansodan aikana tehtiin joitakin päätöksiä eri tavalla. Tästä johtuen maailma ajautui lopulta ydinsotaan. Tarina sijoittuu vaihtoehtoiseen vuoteen 2007 ja New Yorkiin, joka on kahden ydinpommi-iskun jäljiltä puoliksi meren alla ja väkivaltaisten jengien vallassa. Päähenkilö Zero on outo yksineläjä, joka metsästää kaupungin pilvenpiirtäjissä valtaa pitävien jengien karkulaisia.

Tarinassa on paljon samaa tyyliä ja fiilistä kuin Millerin ja Gibbonsin sarjakuvassa Martha Washington. Maailma on toki aivan erilainen, koska eroamispisteet ovat erilaisia, mutta samaan tyyliin sarjakuvan sekaan on riporeltu taustatietoja, joiden avulla lukija saa tietää missä kohdissa historia lähti eri teille. Nelsonin lyhyempi tarina ei kommentoi todellista maailmaa ja politiikkaa yhtä paljon kuin Miller ja Gibbons, mutta ajattelemisen aihetta riittää silti.

Pohjimmiltaan tarina kiertää yhden henkilön halussa päästä pois, päästä jonnekin, jossa hän voi aloittaa elämänsä uudelleen. Menneinä aikoina ihmiset lähtivät Yhdysvaltoihin juuri tällaisen uuden alun toivossa, mutta tässä postapokalyptisessä tarinassa Yhdysvallat on juuri se paikka, josta halutaan pois, hinnalla millä hyvänsä. Tämä on tarina toivosta ja on mielestäni osuvaa, että emme koskaan saa tietää miten kuvitelmat vastaavat totuutta, kun Zero saavuttaa päämääränsä. Jokainen lukija saa itse päättää omalla kohdallaan oliko päämäärä kaiken tapahtuneen arvoinen.

Viralliset sivut