Yle TV1:llä esitettiin osuvasti kesällä dokumentti borrelioosista, jota varsinkin Pohjois-Amerikassa kutsutaan myös nimellä Lymen tauti. Punkkien pureman kautta leviävä bakteeri-infektio aiheuttaa hoitamattomana oireiltaan monimuotoisen, kroonisen sairauden, jonka oireiden yleisluonteisuus aiheutti osaltaan sen, että tautia ei pitkään aikaan tunnistettu tai osattu diagnisoida tai hoitaa. Hoidon suhteen tieteellisessä yhteisössä on yhä paljon eripuraa taudin oikeaoppisesta hoidosta.

Dokumentissa kerrotaan borrelioosin leviämisestä Pohjois-Amerikassa sekä taudista henkilötarinoiden kautta. Dokumentti antaa sekä tietoa taudista että hyvän muistutuksen siitä, että lääkärit eivät ole yli-ihmisiä, jotka ovat aina oikeassa. He erehtyvät siinä missä muutkin ihmiset. Lisäksi tiede ei välttämättä pysty tarjoamaan ilmiselviä vastauksia kaikkiin kysymyksiin tarjottimella. On yhä paljon mitä emme tiedä tai ymmärrä ja sillä välin kukin hoitohenkilökunnasta ei voi kuin tehdä parhaansa sen hetken tietämyksen mukaisesti. Voi olla, että tällä hetkellä järkevältä tuntuva hoito kuullostaa tulevaisuudessa aivan naurettavalta, kun ollaan saatu enemmän tietoa, mutta tuleva tutkimus ei auta potilasta tässä ja nyt.

Dokumentissa käy myös hyvin ilmi se, kuinka joskus tällaisiin riitoihin liittyy myös henkilökohtaisia tunteita ja mielipiteitä, jotka voivat johtaa yhtälaisesti sekä harhaan että oikeaan. Vielä on mahdotonta sanoa kuka on oikeassa ja kuka väärässä, mutta valitettavasti potilas jää tilanteessa pahasti välikäteen ja ilman apua.

Paras hoito borrelioosille (kuten melkein mille taudille tahansa...) on ehkäisy. Siksi dokumentin esittäminen kesällä, jolloin borrelioositartunnat ovat mahdollisia myös Suomessa, on Yleltä hyvä veto. Tieto varustaa oikeaan toimintaan, jotta tauti ei pääse leviämään.

Borrelioosista Wikipediassa

Borrelioosista Duodecimin Terveyskirjastosta