Viime vuosien omnibus-kokoelmat ovat olleet allekirjoittaneelle mieleen, sillä niiden avulla on helppo päästä käsiksi vanhempaan sarjakuvamateriaaliin oikeassa järjestyksessä, ilman välistä puuttuvia osia ja kätevässä paketissa. :) Grendel on suosiostaan ja arvostuksestaan huolimatta niitä sarjakuvia, joita ei mennä vuosina juuri Suomessa näkynyt. Itse olen päässyt lukemaan vain muutamia osia sieltä ja täältä, joten tämä omnibus oli ensimmäinen kerta, kun todella pääsin jyvälle mistä tässä on kysymys.

Välistä lukemalla tarina ei hahmotu kunnolla, mutta hyvä tarina paistaa silti läpi. Ja tämä on hyvä tarina, siitä ei pääse yli, ei ympäri. Pidän erityisesti siitä tavasta, jolla aivan alussa esitellään pelurit ja tarinan juoni. Tämän jälkeen tarinan kertojalla on vapaus kertoa juttuja omaperäisemmin huolehtimatta siitä, että lukija tippuu matkan varrelle. Kirjan sivujen väliin mahtuu tarinoita monilla eri tyyleillä tehtynä ja mukana on joitakin parhaimmista sarjakuvapiirtäjistä. Wagnerin oma kynänjälki on toki myös erinomaista, mutta kun lisäksi kansien välistä löytyy mm. Stan Sakain ja Michael Zullin kaltaisia nimiä, sitä tietää lukevansa jotain erinomaista.

Nimensä mukaisesti ensimmäinen kokoelma käsittää ensimmäisen Grendelin, nerokkaan kirjailijan ja naamioidun rikollisen Hunter Rosen tarinan alusta loppuun. Vaikka Grendel onkin jokaisen tarinan keskihahmo, usein tarinaa kerrotaan muiden näkökulmasta. Tämä on jostain syystä yksi suosikkitavoistani kertoa tietyn hahmon tarinaa ja jälleen kerran se toimii erinomaisesti. Tässä tapauksessa varmasti jopa paremmin kuin jos Hunter Rose olisi keskipisteessä koko ajan, sillä hän ei ole erityisen sympaattinen hahmo, eikä välttämättä pystyisi kannattelemaan koko tarinaa yksin.

Myös vaihtelevat tyylit aina pelkistä kuvista kuvitettuihin tarinoihin ja jopa runoihin jaksavat kiinnostaa ja kiinnittää huomion aina tarinasta toiseen siirtyessä. Se että tarinaa ei kerrota täysin kronologisesti tai aina selittäen missä, milloin ja miksi kyseinen siivu Grendelin elämästä on tuotu esille, lisää sekä haastetta lukijalle että mysteerin mielenkiintoa tarinaan, jonka loppu onkin jo selvillä.

Wikipediassa