Joskus kanavahyppelystä on yllättävää hyötyä. Satuin laskeutumaan elokuvakanavalla C More sopivaan hetkeen huomatakseni, että siellä pyörii tämä HBO:n tuottama, Larry Kramerin tv-elokuvasti muokkaama, hänen saman nimiseen näytelmäänsä perustuva draama. Ryan Murphyn ohjaama ja melkoisella tähtikastilla varustettu elokuva sijoittuu suurimmaksi osaksi 1980-luvun alun New Yorkiin ja kertoo Ned Weeksistä, avoimesti homoseksuualista kirjoittajasta, joka päätyy suulaaksi AIDS-aktivistiksi juuri epidemian alkuaikoina, jolloin HIV ja AIDS olivat vielä tuntemattomia ja tautia luultiin "homojen syöväksi". Samaan aikaan, kun Weeks yrittää turhaan saada huomiota yhteisössään nopeasti leviävälle, tappavalle sairaudelle, hänen oma rakastajansa sairastuu myös...

Erinomaisesti kirjoitettu ja ohjattu elokuva sisältää mahtavia näyttelijäsuorituksia ja vahvan viestin. Vaikka tarina onkin fiktiivinen, se perustuu Kramerin omiin kokemuksiin, mikä tekee elokuvasta ja sen tarinasta vielä merkittävämmän. Draamaosiot iskevät ja kovaa, joten nenäliinat on paras varata hollille, mutta tunteiden laannuttua mieleen jää paljon ajateltavaa. Elokuvan maailmankuva ja viesti ovat erityisen voimakkaita juuri nyt, kun tasa-arvoinen avioliittolaki on juuri hyväksytty Suomessa.

Samanaikaisesti itse jäin miettimään sitä, miten on mahdollista, että vaadittiin niin paljon työtä, jotta AIDS ja HIV saivat ansaitsemansa huomion. Jokaisen lääketieteen ammattilaisen olisi pitänyt tajuta viimeistään siinä vaiheessa, kun HIV löydettiin, että epidemia on saattanut alkaa homoseksuaalisten keskuudessa, mutta tulisi kyllä leviämään myös heteroiden keskuuden. Mutta tämän lisäksi kuinka voidaan oikeasti puolustaa toimintaa, jossa kokonaisen väestöryhmän kärsimys ja hätä vain sivuutetaan? Edmund Burken mahdollisesti esittämä lause tulee mieleen: All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.

Jaksan toivoa, että maailma on parantunut niistä ajoista, joista elokuva kertoo. Ja että jos ja kun itse joskus joudun tällaisen tilanteen eteen, olen koetuksen arvoinen. Sillä jokaisella meistä on omat ennakkoluulomme. Ne eivät ehkä kohdistu homoihin tai eri rotuisiin ihmisiin, mutta ne ovat olemassa silti ja joudumme kamppailemaan niiden kanssa halusimme tai emme.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Viralliset sivut

Traileri