Teemalla esitetty, dramatisoitu dokumenttisarja kertoo nimensä mukaisesti Yhdysvalloissa 1800-luvulla toimineista orjuuden vastustajista. Monimutkainen asia ei ollut aikanaan vain moraalikysymys, vaan liittyi tiukasti myös politiikkaan ja talouteen. Loppujen lopuksi se nousi yhdeksi merkittäväksi tekijäksi, joka johti Yhdysvaltojen sisällissotaan.

Draaman keinot tuovat lisäpainoa tärkeälle aiheelle, jonka vaikutukset näkyvät yhä Yhdysvalloissa ja sen kautta välillisesti myös muualla maailmassa, vaikka tähän puoleen dokumentti ei juuri otakaan kantaa. Ohjelmassa keskitytään kertomaan historian tärkeimmistä tapahtumista ja tekijöistä. Samalla esiin nousee myös se, että orjuutta vastaan taistelleet olivat myös ihmisiä. Niinpä ei ole ihme, että myös heidän riveissään oli kaikenlaista kränää ja erimielisyyksiä vuosikymmeniä kestäneen kamppailun aikana.

Tietyllä tasolla dramatisoidut dokumentit auttavat havainnoillistamaan ja inhimillistämään kipeitä ja monimutkaisia aiheita. En kuitenkaan aina välitä niistä, sillä draamakohtaukset vievät pakostakin aikaa varsinaisten faktojen läpikäymiseltä. Silti joskus, kun aihe on näin ihmisläheinen, kasvojen antamisella on paikkansa.

Ohjelmasta Ylen sivuilla