Vuosia sitten kirjoittelin tähän sarjakuvaan perustuvasta TV-sarjasta, joten jo oli aikakin lukea alkuperäistä materiaalia vähäsen. :) Tosin tämäkin Milliganin sarjakuva perustuu toiseen, alkuperäiseen sarjakuvaan, sillä alunperin ajatus on peräisin jo vuosien takaa Weinin ja Infantinon kynästä. Mutta hyvää ideaa sopii toki työstää ja versioida, ainakin allekirjoittaneen mielestä.

Tarina kertoo Christopher Chancesta, joka toimii varsin erikoisella taktiikalla henkivartijana, kun jonkun elämä on todella uhattuna: hän ottaa uhrin paikan ja tekeytyy häneksi. Varsinkin sarjakuvien sivuilla muuntautumisleikki toimii hyvin ja Chance todella muuttuu suojattavakseen, kunnes murhaaja iskee, jolloin hän paljastaa todelliset taitonsa. Vaikka ajatus onkin kiinnostava ja siitäkin saisi varmasti paljon toimintaa irti, tässä sarjakuvassa tutkitaan ennemminkin tällaisen piiloleikin seuraamuksia Chancelle ja hänen suojatilleen Tomille. Toisen kenkiin astuminen kun vaatii oman persoonan ja elämän sivuuttamista, jolla on melkoiset psykologiset seuraamukset, kun työssään liiankin taitavat miehet eivät enää osaa erottaa itseään suojatistaan...

Juuri tämä asettelu ja ihmismielen tutkinta tekee tästä sarjakuvasta selvästi Vertigo-linjan tavaraa. Sen sijaan, että mentäisiin siitä mistä aita on matalin ja toiminta helppoa, tarina tutkii paljon syvällisemmin mitä tällainen toiminta voi mahdollisesti tehdä ihmismielelle. Ja tietenkin juuri sellainen mieli, joka parhaiten onnistuu muodonmuutoksessa, on myös eniten altis sen vaikutuksille. Lopputulos on paljon kiinnostavampi, tummasyisempi ja syvällisempi tarina, josta saa paljon kiinnostavaa ajateltavaa.

Sarjakuvasta Wikipediassa