Delgado on animaatiofaneille ehkä tuttu nimi, sillä hän on vaikuttanut concept artistina ja storyboard artistina mm. elokuvissa Disney's Dinosaur ja Men in Black 3. Sarjakuvamaailmassa hän on parhaiten tunnettu juuri Age of the Reptiles -sarjasta. Kyseessä on dinosauruksista ja muista esihistoriallisista hirviöistä kertova sarjakuva, jossa ei käytetä lainkaan tekstiä. Eläimet kuvataan eläiminä, joten ne eivät tietenkään puhu, ja ääniefektejä ei käytetä. Kuvitushetken parasta tieteellistä teoriaa mukaillen suunnitellut dinosaurukset ilmeilevät ja reagoivat ajoittain selkeän ihmismäisesti tunteiden ja tarinan kerronnan viestimiseksi, mutta muuten teoksessa tähdätään aitouteen. Lopputulos on henkeäsalpaava.

Nopeasti kirjaa selatessa piirrokset toimivat kuin elokuva ja jälki on niin elävää, että eläinten karjahdukset ja ympäristön äänet kuiskailevat takaraivossa kuin muisto esi-isiltä. Hitaammin luettuna yksityiskohtien ja värien määrä saa jäämään yhden kuvan pariin pitkiksi aikaa. Varsinkin vanhemmissa teoksissa asiaan hieman tutustunut huomaa vanhentuneita piirteitä - mm. höyhenten puutteen tietyillä lajeilla - ja taiteilija on käyttänyt vapauksiaan värimaailman luomisessa, mutta mitä väliä, kun kokonaisuus on näin hieno?

Kuka tahansa vähänkään dinosauruksista kiinnostunut ihastuu varmasti näihin tarinoihin maailmamme rajusta menneisyydestä.

Wikipediassa

Delgadon blogi