Teemalla esitetty neliosainen BBC:n sarja science fictionista on kiinnostava, mutta oikealle harrastajalle varsin kevyt raapaisu genreen. Sarja etenee teemoittain: jokaisella osalla on aihe (robotit, avaruus, hyökkäykset, aika), jota käsitellään suurin piirtein kronologisesti käymällä läpi (tekijöiden mielestä) merkittävimpiä teoksia. Paino on jossain määrin tv:n ja elokuvien puolella, vaikka toki myös romaaneja mainitaan.

Sarja sisältää paljon kiinnostavia yksityiskohtia ja haastattelun pätkiä, mutta minkäänlaista kokonaiskuvaa tai syvempää analyysia aiheesta ei kannata odottaa. Lopputulos toimii hyvin lisämateriaalina aiheeseen jo tutustuneelle, mutta epäilen, että vihkiytymättömälle sarjan anti on aika köyhää. Itse toisen sukupolven scifi- ja fantasiafanina, joka ei edes muista milloin näin Star Warsin tai Star Trekin ensimmäistä kertaa ja joka oppi lukemaan englantia Asimovin novelleista, fiilistelin tuttujen hahmojen esittäjien haastatteluiden parissa ja kärvistelin mielestäni merkittävien teosten puuttumista, varsinkin kirjapuolella.

Sarja on loppujen lopuksi luettelo teoksia ja niitä koskevia haastatteluja ja "sound biteja". Mitään kunnollista taustaa genrelle tai sen luojille ei luoda. Esim. yhä vieläkin julkaisukanavina merkittäviä Yhdysvaltalaisia lehtiä, joiden sivuilla monet parhaimmat kirjailijat ovat saaneet alkunsa, kuten Asimov's Science Fiction tai Fantasy & Science Fiction, ei mainita sanallakaan. Kuten sanottua, kirjallisuus jää yleensäkin tv- ja elokuvatuotannon jalkoihin, vaikka puhtaasti kustannussyistä ensimmäinen on aina ollut genrelle tärkeämpi. Myös maantieteellisesti pysytään hyvin tukevasti Yhdysvaltain kamaralla, vaikka genrellä on niin faneja kuin luojiakin ympäri maailmaa ja esim. yksi ensimmäisistä scifi-kirjailijoista, Jules Verne, oli ranskalainen.

Kyseessä oli siis ihan viihdyttävä sarja, joka oli yleisesti ottaen kuitenkin pettymys. Missään nimessä mieleen ei jäänyt sellainen fiilis, että tekijät olisivat itse olleet scifin erityisiä ystäviä tai siihen syvällisemmin tutustuneita. Missään välissä ei mainita scifin asemaa yhteiskunnallisessa kritiikissä (kuten esim. Ray Bradburyn Fahrenheit 451 tai Mary Shelleyn Frankensteinin syvällisemmät teemat, joita Hollywoodin halpiskauhuelokuvissa ei juurikaan käsitellä) tai siihen miten usein scifissä tutkitaan ihmisluonnon syvyyksiä kysymällä entä jos?

Ohjelmasta Ylen sivuilla

IMDb:ss

Ohjelmasta BBC:n sivuilla