Olen lukenut Herman Lindqvistin kirjoittamaa historiaa aikaisemminkin. Tämä uusin kirja onkin ensimmäinen, joka osui käteen tietoisesti etsien, eikä vain sattumalta. Helsingissä kasvanut Lindqvist on tavallista ruotsalaista tietoisempi Suomen ja Ruotsin yhteisestä historiasta, joka on jotenkin päässyt lahden toisella puolella täysin unohtumaan. Toki Suomessakin ihmisiä pitää joskus historiasta muistutella, kuten Ylen ohjelma Suomi on ruotsalainen osoitti, mutta useimmat sentään muistavat koulussa oppineensa, että Suomi oli monta vuosisataa osa Ruotsin kuningaskuntaa. Varmasti asiasta mainitaan myös Ruotsissa oppitunneilla (eihän sitä oikein voi välttääkään...), mutta sen sisäistäminen tuntuu tuottavan vaikeuksia.

Lindqvist pyrkii kirjallaan korjaamaan asiaa. Vaikka teos käy samalla myös hyvin Ruotsin perushistorian kertauksesta, sen näkökulma on suomalainen ja se pyrkii etsimään suomalaisia tekijöitä, tapahtumia sekä miettimään miten historialliset tapahtumat ovat vaikuttaneet nimenomaan Suomeen. Kun samalla kirjoittajana on Lindqvist, joka on aina ollut hauska ja erinomainen tarinankertoja, lopputulos on Ruotsin historia kerrottuna suomalaisemmasta näkökulmasta.

Tyhjentävä tai täydellinen teos ei ole. Lindqvistiä aikaisemmin lukeneena on helppo nähdä, että hän on painottanut itselleen tuttuja aiheita (kuninkaita esim.) sen sijaan, että olisi lähtenyt kaivamaan todella uutta tietoa esiin. Niinpä pääpaino on aatelisilla ja tavallinen kanssa ja jopa koko Suomi katoaa monin tavoin teoksesta, kun kahden kansan ja kahden valtakunnanosan eroja ei juurikaan tuoda esiin. Kuten aina, Lindqvistin tiedot kannattaa ottaa hieman kriittisesti vastaan ja varmistaa myös muista lähteistä, sillä koulutettu historioitsija hän ei ole.

Kokonaisuus on kuitenkin hauskaa ja kiinnostavaa luettavaa ja hyvä lähtöpiste aiheeseen tutustumiseen.