Pari vuotta sitten hehkutin Hitoshi Iwaakin mangaa Parasyte. Voitte uskoa onnen ja ilon määrää, kun sain tietää, että Madhouse tuottaa mangasta animeversion. Sarjan esittäminen alkoi viime syksyllä ja kärsimättömyyttäni tein jotain, johon olen harvoin sortunut: katsoin sarjaa viikottain Crunchyroll-palvelusta, jossa jaksot esitettiin samaan tahtiin Japanin television kanssa suurimmalta osin melko kelvollisilla englanninkielisillä teksteillä.

Yleensä ostan mieluummin DVD/Bluray-julkaisuja, joiden tekstitykset ovat pääsääntöisesti laadukkaampia, kuvanlaatu taatusti parempaa ja voin rauhassa katsoa sarjan uudelleen ja uudelleen vuosienkin jälkeen. Todennäköisesti Parasytekin tulee hankittua vielä levyillä, kunhan se länsimaihin asti rantautuu, mutta tässä tapauksessa olin yksinkertaisesti liian kärsimätön vartomaan, kun kerran mahdollisuus animen katsomiseen heti oli tarjolla. Siitäkin huolimatta, että vuosikausien tallentamisen jälkeen sarjan seuraaminen viikottaisesti tuntui hyvin kummalliselta. :)

Sarja loppui juuri viime keskiviikkona ja kaikki 24 jaksoa nähtyäni en voi muuta kuin jatkaa hehkuttamista. Animeadaptaatio oli erittäin uskollinen alkuperäiselle tarinalle (lukuunottamista päivityksiä 2000-luvulle...), ja animaatio itsessään taattua Madhouse-laatua. Hahmosuunnittelu on päivitetty alkuperäisestä mangasta, jonka piirrosjälki ei aina ollut ihan mieleiseni. Onneksi hyvä tarina peittoaa kauniit kuvat mennen tullen. Animessa ainoa murmuttamisen arvoinen aihe on parasiiteille annetut huvittavat ääniefektit niiden liikkuessa.

Sen sijaan juuri animen tarinauskollisuus tekee sarjasta erinomaisen, koska kaikki ne elementit ja jopa kohtaukset, joita rakastin mangassa, löytyvät ihastuksekseni myös animesta. Erityistä kiitosta tekijät saavat mangan tiettyjen, rauhallisempien ja mietteliäämpien hetkien säilyttämisestä. Vaikka toimintaa riittää, se vain vahvistuu ajoittaisista tauoista. Lisäksi juonta ei ole kasvatettu, vaan pysymme mangan tapaan yhden ihmisen tasolla sen sijaan, että päähahmo Shinichi joutuisi pelastamaan koko maailman. Mangan lyhyyden ansiosta pois ei ole tarvinnut jättää paljoakaan, ja juonen eheys takaa sen toimivuuden.

Kyseessä on siis kaikin puolin erinomainen sarja, jota voin suositella lämmöllä animen ystäville, aivan kuten mangakin pysyy aina suosittelulistallani.

MAL:llä

Crunchyroll