Olen pikkuhiljaa paikkaillut reikiä elokuvasivistyksessäni katsomalla klassikkokauhua. Aloittelin koko Nightmare on Elm Street- sarjalla ja nyt on vuorossa Sam Raimin luoma kulttisuosikki Evil Dead.

Elokuvassa Raimi käyttää hyväkseen kauhuklassikoiden perusasetelmaa, jossa joukko nuoria matkustaa keskelle metsää viettämään viikonloppua mökissä. Mökistä löytyy kuitenkin menetyneen argeologin jälkeen jättämä kuolleiden kirja Necronomicon, ja asiasta tietämättömät nuoret päätyvät manaamaan maan päälle demoniset voimat, jotka ottavat vuoron perään kunkin haltuunsa.

Aikanaan Evil Dead järkytti yleisöä raakuudellaan ja verisyydellään, joka silloin oli ennen näkemätöntä, mutta nykyään ei vaikuta juuri CSI:ta ihmeellisemmältä. Paitsi vähemmän realistisin tehostein. Tästä kyynisyydestä huolimatta elokuvan jännite ja kauhu toimivat yhä varsin hyvin, joten vaikka se tuskin pelottaa nykykatsoja siinä määrin kuin aikoinaan, se ei ole muuttunut pelkäksi huumoriksi liioin.

Itse pidin elokuvasta, vaikka tämänlainen kauhu ei välttämättä olekaan suurinta suosikkimateriaaliani. Voin hyvin ymmärtää elokuvan vastaanoton aikoinaan ja kulttimaineen nykyään. Ja kun ottaa huomioon elokuvan tekijöiden kokemuksen (tai sen puutteen) sekä käytettävissä olevat, melko olemattomat resurssit, lopputulos on oikeastaan yllättävän hyvä.

Sam Raimin ja Bruce Campbellin urat luonut elokuva oli melkoinen riski ja sekamelska tehdä, mikä ilmi Blurayn varsin kattavista lisämateriaaleista ja hyvästä kommenttiraidasta. Aiheesta puhumaan tottuneet Raimi ja Campbell kertoilevat kommenttiraidalla hauskasti elokuvan kuvauksen haasteista ja hauskoista sattumista, kun taas täysipitkä dokumentti käsittelee sekä elokuvan valmistamista että sen kasvua kulttimaineeseen ja merkitystä elokuvahistoriassa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on laadukas ja hyvä paketti.

IMDb:ssä

Wikipediassa