Anime- ja mangafanina olen poiminut aika paljon Japanin historiaa ihan vahingossa vuosien varrella, mutta on pakko myöntää, että tämä on ensimmäinen oikea historiateos, jonka olen lukenut. Se, että kirja koskee juuri samuraita, on lähinnä sattumaa: se nyt sattui osumaan pokkarialessa silmään. Sattumoisin kirjoittaja Clements on naimisissa suomalaisen kanssa ja viettää siksi paljon aikaa myös Suomessa.

Itse teos on käytännössä melko perinteistä sotahistoriaa, mikä ei ole täysin yllättävää, kun keskipisteessä ovat samurait eli Japanin historiallinen soturiluokka. Kirja kuuluu myös sarjaan "A Brief History of...", joten tarkoituskaan ei ole ryhtyä syväluotaamaan merkityksiä, vaan käydä läpi tärkeimmät perustiedot. Valitettavasti tämä johtaa siihen, että teos on myös melkolailla puhtaasti miehinen historian kuvaus. Toki samurai-elämään liittyi muutakin kuin taisteluja ja politikointia, mutta rauhan ajan arkielämää ei tässä kirjassa tutkita lainkaan, eikä myöskään naisten elämää.

Lopputulos on siksi ihan asiallisen oloinen esittely aiheeseen, joka auttoi toki pistämään joitakin tapahtumia viimein oikeille paikoilleen historiassa, mutta ei anna mitenkään yhtenäistä tai kokonaiskuvaa sen enempää Japanista, japanilaisista kuin maan historiastakaan. Hyvä paikka aloittaa siis, mutta ei sen enempää.

Kirjoittajasta Wikipediassa