Uusimman tv-kanavan Heron tapa lähettää kokonaisia kausia muutamassa viikossa on sekä hyvä että raivostuttava. Hyvä siksi, että jaksoja ei tarvitse odotella, raivostuttava siksi, että kausia ja siten katsottavaa kertyy talletuksina melkoisen nopeaan tahtiin. -_-  Alan pikkuhiljaa ehtiä katsomaan kertyneitä sarjoja ja talletuksia pois.

Tämä sarja perustuu lähinnä idealtaan 1980-luvulla tehtyyn sarjaan, josta olen kirjoitellut jo aikaisemmin. Ajatus on kaunotar ja hirviä -sadun päivittäminen nykyaikaan ja sijoittaminen moderniin kaupunkiin. Tällä kertaa hirviö on armeijan salaisen kokeen muuttama sotilas ja kaunotar puolestaan lakiopinnoista poliisiksi päätynyt nuori nainen.

Ajatus sinällään on jossain määrin toimiva, sillä siinä missä hirviö on aikaisemmin ollut hirviömäinen ulkonäöltään, tällä kertaa hirviö-hahmon hirviöpuoli on enemmänkin "tohtori Jekyl/hra Hyde" -tyylinen asetelma, jossa tahtomattaan kokeilun kohteeksi joutunut sotilas ei pysty täysin kontrolloimaan saamiaan kykyjä. Tämä tuo sarjaan haasteen miten tehdä hirviöstä pelottava ja kuitenkin sympaattinen samaan aikaan ja roolissa oleva Jay Ryan onnistuu tässä melko hyvin. Valitettavasti hän ei muuten onnistu antamaan Vincentin hahmolle kauheasti persoonaa tai vetävyyttä, toisin kuin Ron Perlman aikoinaan.

Sarjan ongelma on tiettyjen vanhojen, tuttujen ideoiden turha toisto. Armeija/valtio sarjan "pahiksena" on tietenkin loppuun kulunut ajatus, joka on nähty jo vaikka kuinka monta kertaa. Valitettavasti tällainen näkymätön, mukamas ylivoimainen vihollinen ei enää jaksa kiinnostaa, kun tv-maailmassa on alettu nähdä paljon kiinnostavampia ja henkilökohtaisempia vihollisia, kuten esim. Hannibal.

Toinen varsin loppuun kaluttu ajatus on naispuolinen, kova mutta herkkä naisetsivä. Sinällään hahmossa ei ole mitään vikaa, mutta viime vuosina näitäkin on nähty jo niin monta, että kun sarja ei varsinaisesti tuo hahmoon mitään uutta tai ihmeellistä, lopputulos ei vain jaksa kiinnostaa.

Jotenkin tekijät ovat siis onnistuneet ottamaan kiehtovan ja jo kerran onnistuneen ajatuksen ja tekemään siitä mielestäni varsin pliisun ja mitäänsanomattoman toteutuksen. Pyrin antamaan sarjoille muutaman jakson verran ainakin mahdollisuutta napata kiinnostukseni, koska joskus ensimmäinen jakso voi vaikuttaa vielä aika sekavalta ja näyttelijät etsivät vielä hahmojaan. Mutta jos senkään jälkeen sarja ei vain kiinnosta, se saa jäädä, kun katsottavaa on muutenkin enemmän kuin ehtisi katsomaan. Niinpä tämä sarja saa jäädä, vaikka kovasti ajatuksesta ensi näkemältä pidinkin, koska toteutus vain ei ole mieleen.

IMDb:ssä

Heron sivuilla

Wikipediassa