Tämä teos kerään yksiin kansiin Jyväskylän yliopistossa vuonna 2003 pidettyyn luentosarjaan perustuvat artikkelit, jotka käsittelevät fantasiaa monelta kannalta. Mukana on sekä tutkijoita että kirjoittajia (kuten esim. Johanna Sinisalo). Fantasian olemusta mietitään niin kansantutkimuksen, kirjallisuuden tutkimuksen kuin lukijankin näkökulmasta. Lopputulos ei varsinaisesti määrittele mitenkään tyhjentävästi mitä fantasia on, mutta selittää vähintäänkin mitä se ei ole: se ei ole tyhjänpäiväistä, pakanallista tai turhaa.

Kuten useimmiten käy tällaisten artikkelikokoelmien yhteydessä, jotkut artikkelit kiinnostivat ja miellyttivät enemmän kuin toiset. Sinisalon kirjoitus oli kiinnostava, vaikka sivistyksessäni onkin hänen teostensa kokoinen aukko (kun kaikkea ei vain ehdi lukemaan, vaikka kuinka haluaisi...). Sirkka Heiskanen-Mäkelän artikkeli Tolkien & me oli jännä aikamatka aikaan ennen kuin Tolkienista ja Sormusten herrasta tuli kaikille tuttuja nimiä. Jean-Yves Malherben artikkeli Ranskankielinen fantasiakirjallisuus oli kiinnostava, vaikka (tai ehkä juuri) en tuntenutkaan juuri yhtään niistä teoksista, joista hän kirjoitti. Matti Savolaisen kirjoitus Ulos getosta ja valtavirtaan analysoi kiinnostavalla tavalla yhtä vanhan suosikkikirjailijani Samuel R. Delanyn teoksista.

Kokonaisuutena itse kirja on ehkä hieman lainehtiva, koska mukana on tosiaan niin erilaisia taustoja ja erilaisia näkökulmia omaavia kirjoittajia. Toisaalta fantasiasta aiheena riittää kyllä kaikille ja on aina mukavaa nähdä itselleen rakkaan kirjallisuuden lajin saavan ansaitsemaansa kunnioitusta myös tutkimusmaailmassa.