Koska Seedling Stars -kokoelman sisältänyt pokkari oli itse asiassa tuplapokkari, joka sisälsi myös toisen antologian Blishin töitä, sain samaan hintaan kaksi kirjaa ja sekä vanhan suosikin että ennen lukemattomia tarinoita vanhalta suosikkikirjailijalta. :)

Galactic Cluster sisältää kuusi seitsemän tarinaa, joista useammassa teemana on valoa nopeamman matkustamisen haasteet ja tutkimuksessa esiin tulleet ongelmat. Muutenkin aikaa voi pitää kokoelman punaisena lankana, sillä melkein kaikissa tarinoissa juuri aika on tavalla tai toisella avaintekijä tai merkittävä tarinalle, oli sitten kyse testipilotista, jonka ajankäsitys kokee kovia ensimmäisen valoa nopeamman matkan aikana, tai tulevaisuudesta ilmeisesti kuolleista herätetty säveltäjä.

Useimmissa tarinoissa on jonkin sortin koukku tai odottamaton käänne. Osa tarinoista on parempia kuin toiset, mutta tässäkin suhteessa mielipiteissä on eroja. Siinä missä alla olevan linkin takaa löytyvän arvostelun kirjoittaja ei välittänyt tarinasta Bleep, itse pidin pilke silmäkulmassa kerrotusta tarinasta, josta saisi mielestäni erinomaisen elokuvan, jos joku viitsisi sellaisen tehdä.

Kaiken kaikkiaan tämä toinen antologia vahvisti ainakin sen, että pidän Blishin kirjoituksista myös silloin, kun ne eivät ole nostalgisia paluita teoksiin, joita luin teini-ikäisenä. :)

Toinen mielipide