Nappasin matkalukemiseksi pari novellikokoelmaa tältä yhdeltä suosikkikirjailijoistani klassisen scifin saralta. Viime vuosisadan puolivälin ympärillä vaikuttanut Blish on Suomessa yllättävän vähän tunnettu, eikä hänen teoksiaan ole suomennettu, vaikka hän onkin saanut useita Hugo- ja Nebula-palkintoja ja on mielestäni aivan yhtä hyvä kirjoittaja kuin aikalaisensa Isaac Asimov tai Arthur C. Clarke.

Seedling Stars kerää yhteen neljä tarinaa, joita yhdistää ajatus, että maailmankautta valloittaessaan ihminen ei voi muuttaa maailmoja vastaamaan omia tarpeitaan, vaan joutuu muuttamaan itsensä sopivaksi eri maailmoihin. Ensimmäinen tarina, Seeding Program, esittelee idean ja samalla joukon Jupiterin kuun Ganymeden kylmään ympäristöön sopivia ihmisiä. Toinen tarina, The Thing in the Attick, palauttaa ihmiset sademetsiin maailmassa, jonka pinnalla dinosauruksen kaltaiset hirviöt yhä vaeltavat. Kolmannessa tarinassa Surface Tension mikroskooppisen pienet ihmiset valloittavat maailmaansa yksi lätäkkö kerrallaan. Ja viimeinen tarina, Watershed, sulkee ympyrän, kun ihmiset joutuvat muokkaamaan itseään voidakseen asua planeetalla, jolla olemme syntyneet.

Jokainen tarina on itsenäinen kokonaisuus, jossa tutkitaan hyvän scifin tapaan ihmisluontoa erikoisissa olosuhteissa. Toki Blishin oma aika ja kulttuuri paistavat tarinoista läpi - sitä ei käy välttäminen - mutta samalla hän tutkii ja miettii kiinnostavalla tavalla sitä mikä tekee meistä ihmisiä. Missä raja menee ja mitkä ominaisuudet seuraavat mukana niin hyvässä kuin pahassa?

Lopputulos on erittäin kiinnostava pieni kirja, joka on ollut suosikkini jo vuosikymmeniä aina siitä, kun sen ekan kerran luin, ja joka jaksaa viehättää yhä nyt, kun luin sen jälleen kerran pitkästä aikaa.

Wikipediassa

Kirjasta Wikipediassa

Toinen arvostelu SF Sitella