Nyt on pakko myöntää, että en ole lukenut Meyerin kirjasarjaa (suomeksi Houkutus). Olen kyllä yrittänyt, mutta vaikka seassa on paljon kiinnostavaa (vampyyrejä, ihmissusia, uusi mytologia kummallekin, ihan kiinnostavia hahmoja), tarinan pääpaino kiertää kuitenkin Bellan ja Edwardin rakkaustarinan ympärillä - ja no, mielipiteeni sellaisten suhteen lienee jo tullut selväksi. Kun tarinaa vielä kerrotaan paljon ei vain Bellan näkökulmasta, vaan hänen äänellään... No, lukuyritykseni eivät vain ole ottaneet sujuakseen ja kun maailmassa on niin paljon kiinnostavampaa luettavaa, teokset ovat aina jääneet.

Mikä ei tarkoita sitä, ettenkö tietäisi pääpiirteittäin mitä sarjassa tapahtuu ja ketkä sen hahmot ovat. Fanfictioniä lukevan, spoilereita kaihtamattoman internetin koluajan kohdalla tuollaiset jutut tulee poimittua haluamattakin. Niinpä minulla ei ollut mitään ongelmia seurata mukana tässä artikkelikokoelmassa, jossa mietitään sarjan hahmoja heidän historiallisissa konteksteissaan.

Teoksen artikkelit analysoivat Edwardin hahmon kirjallisuushistoriallista taustaa, kertovat millaista todellisten noitien metsästäjien elämä oli Carlislen kasvuvuosien Lontoossa ja millaisia kauheuksia Alice koki mielisairaalassa 1900-luvun alussa. Jännittävää kyllä Jasper (ei Edward...) saa kaksi aivan omaa artikkelia, mutta sen sijaan harmittavasti sen enempää Esme kuin Rosaliekaan ei saa omaa kertomustaan teokseen mukaan. Sen sijaan Voltureita renesanssin ajan Medici-sukuun vertaava artikkeli oli todella kiinnostavaa luettavaa, kuten myös Meyerin uudenlaiset vampyyrit eurooppalaisiin mytologioihin suhteuttava kirjoitus.

Hyvin osuva oli myös teoksen viimeinen artikkeli, joka pyrkii laajentamaan teini-ikäisen käsitettä, kun Cullenin perheen "lapset" ovat kuitenkin esittäneet teini-ikäisiä jo vuosikymmeniä. Artikkeli oli sikäli osuva, että yksi syy vastahakoisuudelleni on juuri se, että oma pääni ei vain suostu käsittämään miten yli satavuotias Edward voi mitenkään olla terveessä suhteessa teini-ikäisen Bellan kanssa... Se, että vielä enemmän vilunväreitä aiheuttava 50 Shades of Grey oli alunperin Twilight-fanfiction ei auta asiaa ollenkaan.

Eli joo, itse kirjasarjaa en ole vieläkään lukemassa, mutta tämä kirjallisuusanalyyttinen ja historiaa sisältävä artikkelikokoelma oli erittäin luettava. Kaikki kirjoittajat ovat yliopistotason tutkijoita, joten akateemiselta tasoltaan teos on hyvällä mallilla ja kaikki artikkelit hyvin kirjoitettuja.