Teemalla esitetty dokumentti kertoo ryhmästä tieteilijöitä, jotka koettavat rakentaa uudelleen muinaisessa Egyptissä käytettyjä sotavaunuja, jotka olivat tärkeä syy maan menestykseen sotatantereilla. Dokumentti sisältää toki myös tietoa Egyptin historiasta, mutta huomio on paljon enemmän nimenomaan sotavaunujen rakentamisessa.

Ja ansaitusti niin, sillä tutkijaryhmä joutuu kamppailemaan kovasti, jotta toimivat vaunut saadaan aikaiseksi. Valmistuksessa vaaditaan sekä puutaitoja, nahantyöstämistä että hevostuntemusta, joten mitenkään yksinkertaisesta tehtävästä ei ole kyse, vaikka olisi tarkat ohjeetkin. Mitä tietenkään ei ole, vaan osviittaa on otettava säilyneistä antiikkiesineistä ja kuvista. Lopulta vaunut kuitenkin valmistuvat.

Yksi asia, joka dokumentissa tulee esiin, on se, että vaikka kuinka ylvästelemme taidoillamme ja oletamme, että kaikki mitä osattiin ennenkin onnistuu myös nyt, tosiasiassa vuosisadat ovat vieneet mukanaan uskomattoman määrän tietoja ja kädentaitoja, joita emme enää hallitse. Siinä missä satoja vuosia sitten egyptiläiset ammattilaiset tekivät tuhansittain puusta taivutettuja vaunujen aisoja alkeellisemmilla työkaluilla kuin mitä meillä on käytössä, nykyajan ammattilaisten onnistuu hädin tuskin valmistaa kahdet, juuri ja juuri käyttökelpoiset aisat. Tarpeettomiksi käyneitä taitoja ei ole pidetty yllä, joten nyt ne täytyy keksiä lähestulkoon tyhjästä uudelleen.

HIeman dokumenttia ja reality-meininkä yhdistävä ohjelma on sekä opettavainen ja viihdyttävä.

Ohjelmasta Ylen sivuilla