Kirjoittelin jo aikaisemmin Reaganin toimittamasta teoksesta Twilight and History. Nyt käsittelyssä oleva teos on samalla linjalla, mutta käsittelee laajempia kuvioita, kuin Twilightin yhteydessä. Siinä missä edellinen kirja keskittyi henkilöhistorioihin, Harry Potter and History miettii todellisen historian ja velhomaailman historian eroja, yhtäläisyyksiä ja yhteen lomittumista.

Kirjan artikkeleissa on lähdetty liikkeelle hauskasti ja kirjoituksen kannalta selventävästi sellaisella asenteella, että kirjoitetaan kuin Harry Potterin maaginen maailma olisi todella olemassa. Kirjan artikkeleissa mietitään mm. Voldemortin ja Hitlerin välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä, naisten asemaa todellisessa maailmassa verrattuna velhomaailmaan, noitavainoja ja paljon muuta. Siinä sivussa lukija saa aimoannoksen todellista historiatietoa, tosin vähän sieltä sun täältä napattuna.

Kirjan suurin puute lieneekin juuri siinä, että Harry Potterin lisäksi yhtenäistä teemaa ei ole, joten välillä ollaan maailman historian mailla, välillä keskitytään vain Brittein saariin, välillä käsitellään laajoja yhteiskunnallisia teemoja, välillä keskitytään yhden henkilön historiaan. Ilman jonkinlaista käsitystä Euroopan historian pääpiirteistä kirja ei luultavasti lukijalle juuri avautuisi. Toisaalta, kun teoksen artikkelit on kirjoitettu yliopistotason tutkijoiden toimesta akateemisessa hengessä, lukijoilta voidaankin olettaa jonkin tason tietämystä maailman menosta.

Jossain määrin olisin voinut haluta kokoelman viimeiseksi sijoitetun lyhyen artikkelin sen ensimmäiseksi, sillä siinä määritellään mitä historian tutkimus on ja havainnoillistetaan miten Harry ystävineen joutuu seikkailujensa lomassa sitä usein harrastamaan selvittääkseen Voldemortin historiaa hirnyrkkejä metsästäessään tai salaisen kammion löytääkseen. Varsinkin jos kirja sattuu vielä aloittelevan historian harrastajan käsiin aihepiirin johdattelemana, tämä täsmennys olisi mielestäni sopinut paljon paremmin alkusanoiksi kuin kirjan viimeisille sivuille.

Kokonaisuutena kuitenkin hyvin kirjoitettuja artikkeleita kiinnostavista aiheista, jotka saattavat omalla kohdalla poikia vielä sivuraiteita muihin teoksiin (ihan kuin siihen olisi mitään tarvetta...).