Masamune Shirow'n mangasta Appleseed on tehty parikin leffaa ja nyt on kyseessä se uudempi, täysin tietokoneanimaatiolla toteutettu versio. Ensimmäinen elokuva seurasi aika pitkälti mangan jalanjälkiä, vaikka Shirow'n monimutkaiset juonet ja hyvin paljon tietoa sisältävä jälki ei kovin helposti elokuvaksi siirrykään. Tämä toinen lähinnä perustuu mangalle: hahmot ja perusasetelma ovat samat, mutta itse tarina on aivan uusi. Suurimmat muutokset tulevat itse asiassa hahmojen väliseen suhteeseen sekä taustatarinoihin.

Kaiken kaikkiaan tarina ei ole huono, vaikka pidänkin alkuperäisestä enemmän. Myös tietokoneanimaatio on ihan hyvin tehtyä. Eniten minua animaatiossa häiritsi naispuolisen päähahmon Deunan Knuten lapsenomaisuus, alkuperäinen Deunan kun on samaa lajia kuin Shirow'n toisen hitin, Ghost in the Shellin Majuri Motoko Kusanagi: kaunis kyllä, mutta ei mikään kedon kukkanen. :) Lisäksi juonessa oli pari aukkoa, jotka jäivät vaivaamaan lähinnä siksi, että Shirow'n työssä niitä ei ole tottunut juuri näkemään.

Pahiten tässä kuitenkin rassasi tekstityksen huono käännöstyö. Tämä, kuten muutama muukin hiljattain katsomani levy, kuuluu Sandrew Metronomen Studio Animé- sarjaan, ja tähän asti tekstitys on ollut hyvää laatua. Nyt kuitenkin huomasin selkeitä puutteita ja ihan räikeitä virheitäkin. Katsomisnautinto kärsii siitä, kun pysyäkseen tarinassa pinnalla on vaihdettava eri kielien välillä niin tekstityksessäkin kuin ääniraidassa (japanini kun ei ihan riitä tarinan seuraamiseen pelkästään alkuperäiseltä ääniraidalta). Tässä mielessä tämä levy oli todellakin pettymys.

Leffan viralliset sivut

Sandrew Metronomen Studio Animé

Ajatuksia

Tarinallisesti elokuva on aikalailla dystopia: tarinassa keskustellaan siitä, olisiko aika ihmisen myöntää mokanneensa lopullisesti ja astua syrjään uuden lajin tieltä. Tällainen ei tietenkään osoita kovinkaan suurta optimismia ihmiskunnan tulevaisuuden suhteen. Minä olen ensimmäisenä myöntämässä, että aika ison kasan mokia olemme tehneet, mutta haluaisin silti uskoa, että kykenemme oppimaan niistä ja että tulevaisuudessa opimme elämään rauhassa keskenämme ja kestävän kehityksen tiimoilla maailmassamme.