Kun Neil Gaiman kuvitteli uudelleen DC Comicsin vanhan sarjakuvan Sandman, hän tuli luoneeksi aika paljon muutakin. Olen aikaisemmin lukenut ja kirjoittanut sarjasta Lucifer, joka perustuu Gaimanin Sandmanissa esittelemiin hahmoihin. House of Mystery on saanut lähtöpisteensä samasta lähteestä, vaikka mukana on jälleen myös syvempää DC-historiaa.

Varsinkin tämä ensimmäinen kirja on vielä aika kevyttä luettavaa, koska tarinan mystisessä talossa on sekä pysyviä asukkeja, jotka eivät pääse lähtemään sieltä, että heidän pitämässään kapakassa vierailevia henkilöitä, jotka ovat kotoisin vähän sieltä sun täältä. Koska arvoesineet ovat melkolailla hyödyttömiä talon vangeille ja eri maailmoista tulevilla on helposti eri käsitys siitä mikä on arvokasta ja mikä ei, lasku maksetaan kertomalla tarinoita. Niinpä laajemman juonen alun sekaan on tiputeltu muutaman sivun pituisia tarinoita, jotka liikkuvat tyylillisesti laidasta laitaan.

Itse asiassa pidän näistä tarinoista eniten, sillä niissä on käytetty hauskaa tekniikkaa, jossa kertojaääni kertoo puhuttua tarinaa, mutta kuvissa näytetäänkin usein jotain aivan muuta. Kuvitus saattaa olla hyvin symbolista (kuten tarinassa The Hollows) tai sitten tuo ilmi sen miten yhdessä maailmassa itsestään selvät asiat eivät ole sitä lainkaan toisessa maailmassa (kuten tarinassa Jordan's Tale).

Tässä ensimmäisessä kirjassa sarjan syvempi juoni, joka kertoo naisesta nimeltä Fig ja hänen suhteestaan taloon. Mysteeriä tarinassa siis riittää, mutta toistaiseksi yksityiskohdat ovat aikalailla vielä piilossa. Sarjassa on vakiokirjoittajat Bill Willingham ja Matthew Sturges, mutta välitarinoita tulee myös muiden kynästä ja piirrosjälki vaihtelee tekijältä toiselle. Usein artisti on valittu tarinan mukaan, mikä on toki aina mukavaa nähtävää, vaikka kokonaisuus onkin ulkonäöltään sitten aika monimuotoista.

Näin ensimmäisen kirjan perusteella en osaa sanoa mitä mieltä olen pitemmästä juonesta, kun se ei oikein ole päässyt vielä alkuunsa. Sen voin sanoa, että ainakaan vielä kukaan päähenkilöistä ei vaikuttanut kauhean kiinnostavalta. Sen sijaan kapakan vieraat vaikuttivat paljon kiinnostavammilta. Mutta mieli voi toki muuttua, jos jossain välissä satun lukemaan sarjaa pitemmälle. Tämä ensimmäinen osa tosin sattui käteen kirjastosta, joten en mene takuuseen milloin saattaisin saada toista osaa luettavakseni...

Wikipediassa