Keanu Reevesin tähdittämä länsimainen fantasiointi japanilaisesta, historiallisesta tapahtumasta ei menestynyt lainkaan, mutta minusta elokuva oli ihan ok. Tarinassa, joka sijoittuu 1700-luvun Japaniin, 47 seitsemän uskollista samuraita jää isännöttömiksi ronineiksi, kun kilpaileva lordi Kira kieroilee heidän lordinsa tilanteeseen, jossa hänen on pakko suorittaa seppuku eli kunnian pelastava rituaali-itsemurha. Nämä 47 päättävät kostaa isäntänsä kuoleman ja viettävät vuoden suunnitellen ja valmistautuen, täysin tietoisena siitä, että heidän on kostonsa jälkeen suoritettava itse seppuku, sillä kosto rikkoo suoraa shogunin eli Japanin sotilaallisen johtajan käskyä.

Keanu Reeves esittää tarinassa puoliveristä Kaita, joka on joukon ainoa, joka ei ole samurai, mutta jonka mystiset taidot auttavat lopulta saavuttamaan joukon tavoitteen. Hahmo ei tietenkään kuulu alkuperäiseen tarinaan, mutta eipä siinä esiinny myöskään mystisiä petoja tai naishahmon ottavia noitaeläimiä, joten paljoa väliä.

Mielestäni ulkopuolisen hahmo on hyvä lisä tarinaan, joka on kirjoitettu länsimainen yleisö mielessä, sillä se antaa hyvän samaistumiskohteen. Tarinaa ei kuitenkaan ole kirjoitettu täysin Kain ympärille. Hän on tärkeä osa sitä, mutta vähintäänkin yhtä tärkeässä asemassa on samurai-joukon johtaja Oishi, jota esittää Hiroyuki Sanada. Tämä on minusta erinomainen ja varsin rohkea ratkaisu.

Noin muuten tarina on aika suoraviivainen fantasiaseikkailu, jossa on sikäli länsimaalaisittain epätavallinen loppu, että rakastavaiset eivät elä onnellisina loppuun asti. Elokuvan tekijät ovat nähneet paljon vaivaa visuaalisen maailman rakentamisessa ja se näkyy. Tarina on kaikin puolin hienon näköinen, eikä hassumman kuuloinenkaan.

Itse asiassa olen itse hieman ihmeissäni, että elokuva menestyi niin huonosti. Jos sitä lähtee katsomaan leppoisena fantasiatoimintana, se toimii mielestäni ihan hyvin. Niille kriitikoille, joiden mielestä aihetta olisi pitänyt käsitellä vakavammin, voin todeta, että tämä fantasiaversio tarinasta on aivan japanilaisen chuushingura-perinteen mukainen. Samaa tarinaa on käytetty mitä omalaatuisimpien versioiden pohjana, joten miksei näinkin?

Summa summarum? Mielestäni elokuva on parempi kuin sen maine ja kun sitä ei lähesty liian vakavasti, se toimii oikein hyvin viihteenä. Bluray valitettavasti ei sisältänyt kovinkaan kattavaa erikoismateriaalipakettia - mikä on tavallista huonosti menestyneiden elokuvien yhteydessä - mutta oli mukana sentään pari ihan kiinnostavaa dokumenttia ja ok kommenttiraita.

IMDb:ssä

Wikipediassa

Leffatykki

Traileri