Niin Disney-fani kuin olenkin, olen myös aina rakastanut kaikkia Don Bluthin animaatioelokuvia. Niistä ensimmäinen oli lyhytelokuva Banjo the Woodpile Cat, jota tehdessään Bluth oli vielä Disneyllä töissä. Myöhemmin Bluth, Gary Goldman, John Pomeroy sekä kahdeksan muuta animaattoria lähtivät Disneyltä ja perustivat oman studionsa, Don Bluth Production, jonka ensimmäinen valmistunut elokuva oli lastenromaaniin perustuva Secret of NIHM.

Tarina kertoo rouva Brisby -nimisestä hiirileskestä, jonka poika Timothy on sairastunut keuhkokuumeeseen. Tästä syytä perhe ei voikaan muuttaa talviasumuksestaan pellolta, vaikka kevät on jo pitkällä ja maanviljelijä auroineen saapuu pian tuhoamaan koko paikan. Epätoivoissaan rouva Brisby pyytää neuvoa läheisen metsän pöllöltä, joka ohjaa hänet maalaistalon pihassa olevan ruusupensaan rottien luokse...

Eräs asia, josta pidän tässä tarinassa suuresti, on se, että päähahmo on aikuinen. Animaatioelokuvissa näkee äärimmäisen harvoin aikuisia hahmoja muuten kuin sivurooleissa, joten tämä on virkistävää vaihtelua. Hän ei myöskään ole erityisen rohkea tai viisas, vaan ainoastaan epätoivoinen pelastaakseen perheensä. Tilanne on siis epätavallisen realistinen, vaikka sen ratkaisu onkin sitten jo fantastisempi. Tarina itsessään pysyy hyvin kasassa ja sisältää sopivassa määrin sekä dramatiikkaa, toimintaa että komediaa. Muistan pitäneeni elokuvasta paljon lapsena ja nautin siitä myös näin aikuisena. Alkuperäiseen tarinaan on lisätty joitakin hieman turhia fantastisiaelementtejä, joita alkuperäisessä kirjassa ei ollut, mutta edes se ei erityisesti haittaa kokonaisuutta.

Don Bluthin ja kumppaneiden perinteinen, käsin tehty animaatio on myös erinomaisen kaunista katseltavaa. Kun sekaan heitetään erinomainen ääninäytteli (erityisesti Elizabeth Hartman loistaa rouva Brisbynä) sekä kaunis musiikki, niin kokonaisuus on teknisesti vähintään samalla tasolla kuin Disney parhaimmillaan ja tarinaltaan huomattavasti vähemmän kaavamainen.

IMDb:ssä

Englanninkielisessä Wikipediassa

Suomenkielisessä Wikipediassa

Toinen mielipide Leffatykki.comissa