1400-luvulla elänyt renesanssinero Leonardo da Vinci ei ollut ainoastaan erinomainen taiteilija vaan kaikin puolin tieteistä kiinnostunut tutkija. Hän jätti jälkeensä tuhansia arkkeja pääosin peilikirjoituksella kirjoitettuja muistiinpanoja kaikesta maan ja taivaan välillä. Säilyneitä työpäiväkirjoja on koottu moneen otteeseen, mutta nyt ne on ensimmäistä kertaa käännetty myös suomeksi.

Da Vincin tekstit eivät ole erityisen yhtenäisiä, vaan ne on kirjoitettu pienissä pätkissä sitä mukaa, kun ajatukset hänen päähänsä ovat putkahtaneet. Suomennos on jäsennyt suurin piirtein teemoittain, mutta lukukokemuksena teos on silti melko töksähtelevä. Toisaalta näitä muistiinpanoja ei ole alunperin tarkoitettukaan luettavaksi, vaan ne on tehty kirjoittajaa itseään varten. Da Vincillä oli aikomusta luoda niiden pohjalta moniakin teoksia, mutta ei koskaan ehtinyt näin tekemään.

Sisällöltään muistiinpanot ovat erittäin mielenkiintoisia. On kiinnostavaa nähdä kuinka jotkin da Vincin ajan ja hänen omista teorioistaan olivat hyvinkin sinne päin nykytiedon valossa ja toiset taas eivät sinne päinkään. Da Vincin käsitys painovoiman yleisvaikutuksista oli aivan paikkansa pitävä, mutta hänen teoriansa kuun meristä taas täyttä kukkua. Teksteihin mahtuu myös paljon tämän selkeästi persoonallisen ja temperamenttisen henkilön omia mielipiteitä, joita ainakin allekirjoittaneesta oli varsin hauska lukea.

Työpäiväkirjat oli todellakin kiinnostava lukukokemus, jota voin suositella kenelle tahansa tieteestä ja/tai historiasta kiinnostuneelle. Melkein viisisataa sivuinen suurteos herättää henkiin yhden tieteen kadotetuista ajattelijoista ja luo samalla valokeilan elämään 1400-luvulla. Lopputulos on kiehtovaa luettavaa.

Kirjan sivut