Kazu Kibuishi on taitava sarjakuva-artisti omasta takaa, mutta hänet tunnetaan parhaiten hänen toimittamistaan sarjakuva-antologioista. Olen kirjoittanut aikaisemmin hänen Flight-sarjansa osasta 5. Tässä kirjassa teema on nimen mukaisesti mysteerilaatikot, joita antologiaan osallistuvat kirjoittajat ovat kukin käsitelleet omalla tavallaan. Jokaisessa tarinassa on jokin laatikkoteema mukana, mutta tästä huolimatta tarinat ovat aivan erilaisia ja vaihtelevat leikkisästä vakavaan,  lapsellisesta kauhuun.

Itse pidin kaikkein eniten tässä kokoelmassa Kibuishin omasta tarinasta The Escape Option sen hieman saarnaavasta sävystä huolimatta. Tarina kun painottaa ympäristöteemoja ja vastuutamme Maapallostamme huolehtimisessa. Antologiassa on yhteensä seitsemän tarinaa, joten lyhyitä tarinoita riittää joka makuun. Muita mukana olevia artisteja ovat mm. Raina Telgemeier, Emily Carroll ja Rad Sechrist, jonka tarina Butter Thief sekoittaa hauskasti mielikuvistusta ja kansantarinoiden teemoja.

Antologiateoksen huonoja puolia on tarinoiden lyhyys, sillä monasti sitä mielellään viipuisi tarinan ja artistin parissa pidempäänkin. Toisaalta antologiat ovat hyvä tapa tehdä uusia tuttavuuksia ja löytää nimiä, joita pitää silmällä vastaisuuden varassa.

Haastattelu Kibuishin kanssa antologiasta