Olen kirjoitellut tästä sarjasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2011 ja sen jälkeen uudelleen heti perään toisen osan yhteydessä ja viimein saman vuoden lopulla, kun sain kolmannen kirjan käsiini. Tätä seurannut hiljaisuus ei johdu kiinnostuksen lopahtamisesta eikä sarjan jäämisestä kesken, vaan siirtymisestäni tapaan kerätä sarja ensin valmiiksi ja lukea se vasta sitten. No, siitä sekä lukemista odottavien juttujen kerääntymisestä... ^_^'

Sarja päättyi kuudenteen kokoelma teokseen viime vuoden puolella ja nyt ehdin viimein istumaan alas ja lukemaan sen kaikessa rauhassa kannesta kanteen. Ja täytyy sanoa, että odotus todella kannatti. Hillillä on selvästi ollut koko tarina mietittynä valmiiksi jo alusta asti, joten kuuteen albumiin mahtuu selkeä alku, keskikohta ja loppu. Myös aikaa kuluu tarinan edetessä melkoisesti ja sen myös annetaan madella ajoittain.

Väkimäärä pysyy tarinassa järkevänä ja keskittyy Locken perheen lapsiin sekä joihinkin heidän ympärillään liikkuviin henkilöihin. Kaikkiin ehditään tutustumaan ainakin jossain määrin. Todella ihailtavaa tarinassa on se, että hyviksillä on heikkoutensa ja pahiksiinkin pääsemme tutustumaan siinä määrin, että heitä on mahdollista ainakin ymmärtää. Tarinan überpahis puolestaan on luonteeltaan sellainen, että häntä voi ja saa kaikessa rauhassa vihata.

Lopputulos on yksi parhaimmista sarjakuvista, jonka olen aikoihin lukenut. Rodriguezin kaunis taide ja Jay Fotosin uskomattomat värit herättävät Hillin tarinan henkiin tavalla, jota harvemmin pääsee ihastelemaan. Kokonaisuus on painavaa luettavaa, joka herättää paljon kiinnostavia ajatuksia. Ja myös fyysisesti, sillä albumit on painettu korkealaatuiselle paperille, jonka ansiosta kaikki kuusi albumia yhdessä painavat melkoisesti. :)

Mutta vakavissaan, kyseessä on erinomainen sarja, joka toimii monella tasolla. Toisaalta kyseessä on mukaansa tempaava mysteeri ja toimintaa sisältävä seikkailu. Samalla pääsemme kuitenkin tutkimaan myös monia muita, perustavanlaatuisia teemoja: perhe, ystävyys, vastuu, valta, houkutus, pako, riippuvuus, ihmisarvo, teot ja niiden seuraukset... Hill esittää monia kiinnostavia kysymyksiä ja antaa joitakin vastauksia hahmojensa kokemusten kautta, mutta jättää silti lukijalleen myös paljon mietittävää. Kuten hyvän tarinan pitääkin.

En voi siis muuta kuin suositella sarjaa kaikille hyvistä sarjakuvista ja erinomaisista tarinoista pitäville sekä odottamaan (kauhun sekaisella) innolla viime vuoden Comic Conissa julkaistua elokuvatrilogiaa (entäs jos ne pilaa sen?!?).

Wikipediassa