Teräsmies ei ole koskaan ollut erityinen suosikkini DC Comicsin ja Marvelin hahmoista, mutta sitä ei käy kieltäminen, etteikö hän ole kaikkein yleisimmin tunnettu ja pitkäikäisin niistä. Tässä historiikissa Larry Tye kertoo viihdyttävästi miten hahmo syntyi ja kenen ansiosta ja mitä kaikkea sen jälkeen on tapahtunut. Sillä välin, kun Teräsmies jatkaa seikkailujaan niin sarjakuvakirjojen sivuilla kuin tv-ruudulla ja valkokankaallakin, kulissien takana on ehtinyt tapahtua kaikenlaista.

Kirjan alku on sen kiinnostavin osa, koska se sijoittuu viime vuosisadan alkuun. Kirjan myöhemmät osat kuvaavat tapahtumia ja kehitystä, joista olen itsekin ollut enemmän tai vähemmän tietoinen: tarinoita, joita olen lukenut, elokuvia ja tv-sarjoja, joita olen seurannut, huhupuheita, joita piireissä on liikkunut tästä ja tuosta tekijästä tai kustantamosta. Alkupää on sen sijaan tuntematonta aluetta, jonka tapahtumat ovat vain hämärästi tiedossa. Niinpä niin Teräsmiehen kuin hänen tekijöidensäkin seikkailut niiltä ajoilta ovat erittäin kiinnostavia.

Ei teoksen loppupääkään turha ole, sillä sekaan mahtuu paljon juttuja, joista olin ollut vain hämärästi tai en ollenkaan tietoinen. Fiilis lukiessa on silti erilainen, koska tunnistan asioita aivan eri tavalla. Sellaiselle lukijalle, joka ei ole sarjakuvafani lainkaan, mitään eroa ei varmasti olisi, koska kaikki kirjan asia olisi yhtälaisesti tuntematonta. Fanille sen sijaan lukukokemus tulee muuttumaan lähestyttäessä nykyaikaa ja sitä hetkeä, jolloin hän itse on ensimmäisen kerran astunut Teräsmiehen maailmaan.

Kirjaan mahtuu kyllä kaikenlaista kiinnostavaa Teräsmiehen myyttiä eniten muokanneiden tekijöiden ja tapahtumien osalta. Monin tavoin nämä todelliset ihmiskohtalot ovatkin mielestäni varsinaista sankaria kiinnostavampia. 75 vuoteen mahtuu melkoinen määrä kaikenlaista ja kaikki kyseisen aikakauden tärkeimmät historialliset tapahtumat ovat näkyneet tavalla tai toisella myös sarjakuvasankarin elämässä ja kehityksessä. Fanille ainakin suosittelen kirjaa lämpimästi ja muille se saattaa avata hieman miksi fanit ovat Teräsmiehestä niin innoissaan ja miksi ummikkona aiheeseen on varsinkin sarjakuvissa niin pirun vaikea päästä sisään.

Kirjailijasta Wikipediassa

New York Times -lehden arvostelu